Skrivuppgift 49: text av Tuborg

Midsommarkväll, hav och en gammal sjöbod  på en naken kobbe, en martall som förvridet klamrar sig fast i en skreva i brist på jord. Dyningar som lugnt polerar dom kala klipporna till en gråsvart glans, mot den sjunkande solskivan vid horisonten.

Allt borde kännas jättebra eller …

Blev lite sur när killarna skulle hoppa från bryggan inne i viken, kom förbi en båt med några fulla ungdomar.

”Haha, blå blå vindar och vattenmänniskor på riktigt” skrek dom.
Jasså är det så vi ser ut, skall man skämmas för att vara framgångsrik etnisk svensk, på väg mot mitten av livet nu också. Är det något fel i att när man jobbat hårt och skaffat sig en gammal fiskestuga på en klippa ute i havsbandet.

Typisk svenska avundsjukan, säkert några förortskids som snott en båt. Hoppas bensinen tar slut. Men det är inte det som förstör lugnet i själen, här ute på skäret.
Nu sitter vi här allihop och väntar på sillen. Jag och Tobbe, Anna och Niklas med sitt bockskägg, alltid lika avslappnat leende.

Sen har vi Sara och Ahmed.

Just det Ahmed, pizzabagare från Turkiet. Herregud, vad sysslar den tjejen med egentligen ? Hon hade ju det så bra ihop med Thomas, han hade precis gått ut Handels och dom hade en trea på gång i Hammarby Sjöstad. Då bestämmer hon sig för att bli kär i en pizzabagare från Akalla.

”Firar ni midsommar i Turkiet ?”
”Nej det gör vi inte.”
”Ja det är väl en typisk svensk företeelse välkommen i gänget.”

Ja jag får väl hålla god min för dom andras skull, snart skall dom väl ha barn också. Han som bakar pizzor fem kvällar i veckan. Skall Sara ge upp sin karriär då, vilka konflikter det kommer att bli. Sen skiljer dom sig och han sticker hem till Turkiet med ungen, som blir uppfostrad av hans kutryggiga mormor i någon bergsby. Säger bara stackars Sara.

”Vad firar ni i för högtider i Turkiet då ?”
”Nyår och självständighetsdagen bland annat.”
Bland annat, är det den där ramadan det ? Dom sitter väl i moskeerna och firar ramadan hela året, det är väl därför det är så efterblivet. Tacka fan för att dom åker hit och bakar pizzor.

Nej, jag har inget emot invandrare, tycker det är jättetrevligt att möta nya kulturer, folk där nere är så vänliga. Som på det där All Inclusivehotellet vi var på förra året, vilken service, man behövde ju inte gå utanför alls.
”Tobbe det där hotellet förra året var låg det ? Var det Phuket eller Khao Lak”
”Goa.”
Just det Goa var det, dom var jättetrevliga där, ingen ramadan alls. Men det är väl typiskt, när dom kommer hit så bakar dom pizza hela bunten eller gör Kebab. Jaha, nu skall Tobbe inviga midsommarsillen.
”Nu skålar vi, Niklas, ta fram vodkan nu.”
”Vilken vodka, tog inte du den?”
”Nej fan också ”
”Ingen fara, jag har tre flaskor Raki med mig”
”Raki”
”Turkiskt brännvin med lite inslag av lakrits.”
”Fan dricker du ? Du är ju turk … jag menar muslim.”
”Inte mer än vad du är kristen Tobbe, nu häller vi upp och skålar.”
”SKÅL”

Tja, det smakar ju annorlunda, men lakrits är ju en trend nu, läste det i ett livsstilsmagasin för ett tag sen. Det här var ju riktigt trevligt
”Du Tobbe, skall vi åka till Turkiet i sommar, vad tycker du ?”
”Ja Alanya kanske”
”Låter bra, du Ahmed Alanya ligger vid havet va ?”
”Ja Medelhavet, dom har god mat och fina sandstränder.”
”Kul, då kan man ju ta en  dagsutflykt med båt till Goa, var där förra året, jättemysigt ställe.”

Skriven av: Tuborg

Tags: ,

Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *