Skrivuppgift 47: text av Chalmers

Kamrater!
Det här är ett tillfälle för mig att dela med mig av det som brukar kallas ”livsvisdom”. Ni kommer att träffa många som vill berätta för er hur saker ska se ut, hur ni ska vara och hur världen är inrättad. Då är det bra att tänka på Sturgeons lag. Den formulerades ursprungligen i en litterär kontext. Theodore Sturgeon var ofta tvungen att försvara science fiction-litteraturen mot angrepp som i princip gick ut på att nittio procent av all SF är skräp. Hans insikt var att han med samma typ av argumentation kunde visa att nittio procent av alla konstformer är skräp. Generalisering av lagen blir då att nittio procent av allting är skräp. Det gäller naturligtvis för den här typen av tal också. Det vill säga, om jag håller tio borde i alla fall ett av dem bli hyfsat bra. Ni får i och för sig bara höra ett, så håll tummarna.

När ni nu går vidare ut i världen är jag säker på att många av er kommer att göra sådant som ingen har gjort före er. Ni står på axlarna av giganter och ni kommer att överglänsa all de som gått före er. En dag som idag finns ingen anledning att tänka på hinder. Allting går, utom små barn och tennsoldater. Men, kom ihåg, precis som det gällde förr kommer det att gälla för er; nittio procent av allting är skräp. De flesta av era idéer kommer att misslyckas, så det gäller att ha många. Ska ni lösa ett problem; hitta på tio förslag. Bli inte nedslagna när ni misslyckas. Lär er att misslyckas, bli bra på det. Tag med erfarenheterna och gå vidare med nya idéer. Det finns en väg fram, det gäller bara att hitta den. Den kanske ser ut att gå åt fel håll eller bara är en liten stig, men den finns där.

Allt kommer inte vara lätt. Det är inte meningen. Vi är inte här för att göra enkla saker. Därmed inte sagt att ni ska leta efter svåra lösningar. Lösningen är ofta enkel och till med vacker när den väl finns där. Det är vägen dit som är smal, brant och stenig. När ni väl står där med lösningen kommer andra att säga: ”Vadå det där var väl inget”. De har inte gått vägen, de vet inget om vedermödorna bakom det sköna och enkla. När ni lämnar över lösningen, resulatet av allt arbete, i deras händer är risken stor att de inte klarar av att hantera den. Att förmedla allt det ni lärt er på vägen så att slutresultatet inte slarvas bort, det är en verklig utmaning. Många före er har vittnat om hur långt steget mellan klar och färdig kan vara. För att ta den fina lösningen till något verkligt användbart återstår mycket hårt arbete. Det svåra är inte att inse vad som behöver göras, utan att faktiskt få det gjort. Men, ni, som kommer överträffa alla oss som försökt tidigare, ni kanske löser det problemet också.

Om bara målet är stort nog kommer ni att resonera som markkontrollen i Houston påstås ha tänkt under Apollo XIII:s olycksdrabbade färd: ”Failure is not an option”. Att misslyckas duger inte. Det finns en väg och ni kommer att hitta den, bara ni inte låter er nedslås av tillfälliga motgångar utan ständigt hittar på nya förslag. Vänd upp och ner på problemet, gå runt det, kasta upp det i luften och låt det slå i backen. Det finns en lösning det gäller bara att hitta den.

Var inte för snabba att överge ett spår som inte verkar leda fram. Det kanske räcker med att skruva lite på någon parameter. Det hände inget; prova att ta i dubbelt så mycket, händer det något då? Det rann över; så ta bara halva mängden då. Lösningen finns där. Det gäller bara att gaffla in den.

Nu ska jag sluta. Det finns egentligen ingenting jag kan säga som kan hjälpa er vidare på er resa. Ni måste själva hitta vägen. Men, om ni någon gång tycker att det ni föresatt er att göra helt enkelt inte går och då minns det här talet och bestämmer er för att prova på ett nytt sätt. Då, inbillar jag mig, var det här de där tio procenten, som inte är skräp.

Skriven av: Chalmers

Tags: ,

  1. Tycker första stycket är väldigt bra, du får till den gamla urskuldande klyschan ”inte för jag är någon stor talare” på ett roligt sått. Sen blev det ju väldigt mycket kring frågan ”ingenting är omöjligt” men det låter trovärdigt. Sista stycket knyter an på ett snyggt sätt till det första. Bra fajtat.

    Svara

Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *