Skrivuppgift 45: text av skrivuppfift

Matjesillens historia

Hade det inte varit för att den där holländaren råkat få upp så mycket småsill hade jag inte behövt göra det här. Han fattade att det behövs några månader extra i lagen och därav dessa hopplösa konsevburkar. En rationell fiskare hade bara slängt tillbaka all småfisk, men inte han inte. Han var säkert en gniden jäkel som skulle tjäna pengar på allt. Antagligen var maskorna i hans garn för små bara för att fånga småfisk som de andra lät stå på tillväxt. Om de hade kommit på honom kanske all sill hade kommit i glasburkar istället.

Undrar just vad hans fru sa om att ha en massa tunnor med småfisk stående. Det måste ju ha inneburit ett visst kapital. Salt var inte fullt så billigt på den tiden. De måste ju ha tagit plats också. Fast han hade dem kanske inte hemma. Inga konsevburkar hade de väl heller så hon  slapp det här kladdiga pillet. Uppenbarligen satte hon inte stopp för verksamheten i alla fall. Han kanske inte var gift förresten. Nej, han gifte sig nog rikt när produkten väl slagit igenom. Med en grosshandlardotter kan man tänka sig. Gissa vad de åt på bröllopsfesten. Då måste han ha varit upp i smöret. Det kanske skrevs om det i tidningarna till och med: ”Sillkungen äktar grosshandlarprinsessa” Med en stor bild på alla som mumsar matjessill.

Sådärja det var den sista. Nu kan vi äta. Svenskare än så här blir det inte, trots allt.

Skriven av: skrivuppfift

Tags: ,

  1. Den här Pennfajten har jag läst flera gånger nu; väldigt intressant att läsa en text och få olika bilder av den varje gång! Jag tackar för det korta formatet, då jag får möjlighet att verkligen läsa flera gånger också!

    Jag funderar särskilt över första meningen: ”Hade det inte varit för att den där holländaren råkat få upp så mycket småsill hade jag inte behövt göra det här.” Den kollrar till mina tankar alldeles särskilt mycket – den gör så att jag börjar undra vad texten handlar om, den gör så att jag förväntar mig att något stort ska hända i slutet på texten, den var vad som gjorde att jag läste texten flera gånger!

    Ser slutprodukten som en lätt surrealistisk story som jag bär med mig resten av dagen. Tack!

    Svara

Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *