Skrivuppgift 43: text av Nylon

Jag tror hon har en dejt på gång i kväll, det bara känns så. Först öppnade hon garderoben, nyduschad inlindad i en badhandduk, tittade runt lite och bläddrade bland galgarna vi hänger på.
Sen kom hon tillbaka, hennes röda hår var mer i ordning än vanligt, sidbena, målade läppar, en kraftig make runt ögonen, hennes händer med dom mörklila naglarna hämtade först ut den lilla svarta korta klänningen, sen den stroppiga kritstrecksrandiga kavajen.

Jag har aldrig gillat dom där två plaggen, kavajen har en fisförnäm attityd, ”jaha, då var det dags för fest nu skall jag ut och ha kul” liksom. Sen den där lilla svarta, som alltid skall vara vulgär och anspela på sex.

Egentligen gillar jag inte några kläder alls här inne i garderoben, ta den där blåa bittra fleecetröjan jag aldrig kommit överens med. Men jag vet varför, den är avundsjuk på mig, för att jag var så varm i vintras, att den fick hänga här inne nästan hela tiden. Den behövdes inte. Nu hänger den och slokar, medan den hoppas på att få komma ut någon kall vårkväll.

Sen har vi den där ryggsäcken, som alla kläder här inne ser upp till, fast den inte gör något väsen av sig alls, står bara nere på golvet och ler ödmjukt med blixtlåset. Visst är den berest och upplevt olika kulturer, men den har ju aldrig satt sig i respekt och tyvärr är dess storhetstid slut.
Det är min tur nu, att inte dom andra trasorna här inne kan inse det, det är jag som är stjärnan i garderoben. Jag menar är man en Helly Hansen Hydro Power Riggingcoat så äger man. Jag andas kvalitet, design och funktionalitet.

Jag minns i somras, när jag träffade min ägare på XXL i Bromma, för första gången. Butikssäljaren skröt över mig. Perfekta åretruntjackan, extra lång och går ner över låren så man slipper frysa, stor huva med skärm, värmefickor för händerna och det bästa av allt, det går att knäppa ur innerjackan så den fungerar som allvädersjacka även på sommaren. Hon föll pladask för mig, priset var nedsatt med en tusenlapp eftersom det var högsommar. Sen hamnade jag i en kasse längst inne i garderoben.

Jag fick komma ut när den första snön kom, hela vintern hängde jag på hedersplats i hallen med utsikt genom fönstret. När jag kom in här igen, kunde jag skryta om att jag upplevt det gnistrande vita täcket, spännande snöstormsäventyr och dråpligt slaskväder. Det roliga är att det inte är slut, fast det är vår. Jag har åkt några varv i tvättmaskin, innerjackan är urknäppt och upphängd. Känner mig lätt, fräsch och pånyttfödd, i väntan på att få uppleva vårsolen. Raggsockorna surar över tristessen på hyllan ovanför och alla t-shirts i Ikeabacken under, har vaknat ur vinterdvalan och skrynklar sig av förväntningar. Men jag är den som får vara med året om. Vänta förresten, nu är hon på gång utanför garderobsdörren, pratar visst i mobilen.

”Jaha, skall ni se Lets Dance ikväll, nej morsan, jag skall ut” … ”Nej inte med kompisar, det är en dejt jag hittat på nätet.” … ”Nej, jag skall inte sova över hos honom, det blir nattbussen hem.” … ”Ja (suck ) jag vet nattbussar är jättefarliga, tar en Taxi” … ”Jasså, men det är ju blå himmel och solen lyser ju ute ser ut bli en underbar kväll” … ”Jasså inte.” … ”Nej, jag har inte kollat vädret på datorn.” …. ”Nej, det är ingen fara, tar vinterjackan, utifall att.”

Vad var det jag sa, hej då alla trista paltor, nu blir det party party. Oj, nu öppnar hon dörren för att hämta ut mig, vad snygg hon gjort sig, spännande. Hon böjer sig fram först och tar ut dom högklackade stövlarna, underbart vårsolen genom fönstret lyser på mig.

”Nej morsan, den är inte för varm, tagit ur fodret, väger ingenting och tar ingen plats i ryggan ”

Nej, inte i ryggan !

”Nej oroa dig inte nu, jättesnällt att du ringde och berättade om vädret, lade precis ner den i ryggan. Den är vattentät och går ner över klänningen också, slipper bli blöt och frysa när jag väntar på nattbus… letar efter en Taxi menar jag.” … ”Nej, det blir bara ett glas vin till maten du vet ju att jag inte dricker så mycket. Men tack för att du ringde och tipsade, hade ingen aning, hälsa farsan.” …. (Klick). ”Morsor, är ju för fan vuxen, sover hos vem jag vill och åker hur mycket nattbuss jag vill så det så.”

Jaha, ”utifall att,” är det så det låter nu, annat var det i vintras, då passade det minsann. Känner riktigt hur ryggan hånflinar med blixtlåset Det är ju beckmörkt här inne, ingen vårsol alls. I bästa fall får jag uppleva en mörk regnig busshållplats, med fyllskallar i natt. Annars blir jag väl liggande här, hoptryckt under en fuktstinkande badhandduk tills sommarens första åskväder, ingen respekt alls.
Kunde lika bra hängt kvar i garderoben, vad är det för mening att försöka imponera på en sminkväska, en nyckelknippa och en halvflaska Gato Negro ?

Skriven av: Nylon

Tags: ,

  1. Under läsningen av din text kom jag att tänka på Högmod går för fall (ordspråksboken 16:18) och hur bra texten ger uttryck för detta ordspråk.
    ”jag är stjärnan i garderoben” till ”annars blir jag väl liggande här, hoptryckt under en fuktstinkande badhanduk”. -Återkommer fick besök.

    Svara

  2. Jag är inte så insatt i bibeln, men det var just det budskapet jag tänkte på när jag skrev. Kul att det gick fram.

    Svara

Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *