Skrivuppgift 37: text av TAG Heuer

En saga om ord

Det var en gång för mycket länge sedan som några människor i en grotta i Afrika kom på att de skulle förstå varandra bättre med ord. Sedan dess har många ord skapats. Så många att vem som helst kan bli yr i huvudet.

(bild- en grotta- och ord som flyger ut)

Dessutom på olika språk.

(bild- exempel på ord från olika språk)

Carmen och Kalle bor i var sitt land. När det är vinter hos Carmen är det sommar hos Kalle. När Carmen sover är Kalle i skolan eller spelar fotboll med kompisarna. De talar olika språk men i cyberrymden kan de träffas just när solen går ner hos Kalle och upp hos Carmen. De kan till och med sätta sig på något av de fantastiska moln som finns högt uppe ovan jorden och lyssna på alla ord som virvlar runt i luften. Med hjälp av var sin översättarmobil talar de med varandra. Spanska ord som Carmen säger omvandlas så att Kalle hör dem på svenska.

(bild- de två sittande på var sitt moln, med var sin översättarmovil och ord som virvlar runt)

En dag hörde de hur en gammal man från Peru pratade med sina barnbarn om livet:

Han sa till dem: Inom mig pågår ett kamp, det är mellan två vargar. En av vargarna är ondskan, rädslan, ilskan, avundsjukan, smärtan, bitterheten, snålheten,.högmodigheten, mindervärdigheten, lögnen, ,självdyrkan, rivaliteten, överlägsenheten och stressen. Den andre är lugnet, godheten, glädjen, freden, hoppet, tacksamheten, ödmjukheten, givmildheten, vänskapen, empatin och sanningen. Precis samma kamp pågår inom er också och inom alla människor på denna jord.

Barnen tänkte en stund och sedan frågade en av dem sin farfar:

Och vilken av de två vargarna tror du vinner?

Farfar svarade: ”Den som du matar.”

(bild – Carmen och Kalle sittande på sina moln och farfadern och barrnbarnen på jorden runt en eld. I ett moln ovanför farfadern finns de två vargarna).

– Vilken spännande historia. I går hörde jag att barn blir sjuka av onda ord, sa Kalle till Carmen. Kan de ha blivit matade med ondska, ilska, smärta, lögner och stress?

– Usch, svarade Carmen, det låter hemskt. Ska vi inte hjälpa dem med några glädjande ord. Kanske finns det också roliga ord som vi kan lägga till.

– Varför blir vi inte samlare på ord, olika ord, säger Kalle, tokiga ord, vänliga ord, magiska ord som får världen att bli grön, blå eller vilken färg man vill att den ska ha. Små ord, långa och korta ord, nyfikna ord, mjuka ord, vackra ord, magnifika ord. Tänk så många olika ord det finns. Säkert finns det fler.

(bild av Carmen och Kalle som sitter på sitt moln och pratar genom sina översättarmobil, skrattar och gestikulerar. Runt om dem alla de olika ord de kan samla på, nedanför kartan av världen.)

-Lyssna, säger Carmen och lutar sig framåt, kopplar om översättarmobilen, lyssnar intensivt samtidigt som hon tar fram reservmobilen för att kunna prata med Kalle.

– Just nu hör jag att det i Angola finns det en liten flicka som heter Ynari. Vilket vackert namn. Hon älskar ord och vet mycket om ordens makt. Hon har en liten, liten vän som heter Lilleman, och han kan alla magiska ord och vet vad man gör med dem. Henne måste vi hålla koll på, med ögon och öron.

– Fantastiskt Carmen, säger Kalle, men nu ropar mamma att det är dags att äta kvällsmat. Förresten är inte – äta- ett underbart ord när man är hungrig?. Vi ses.

(bild av afrika och angola där Ynira befinner sig tillsammans med sin lille, lille vän Lilleman.)

– Idag måste jag få prata om orden tid och stress, säger Kalle när de träffas igen. Jag kan försäkra dig att stress inte har något gott med sig precis som den gamle från Peru sa till sina barnbarn. I morse rusade Mamma omkring alldeles utom sig, med håret på ände, tog hon på sig kläderna i farten och väckte mig med ett hårt grepp i armen. Visserligen bad hon om förlåtelse och förklarade sedan att hon var stressad, att hon skulle komma för sent till jobbet och jag till skolan. Förvånad tittade jag på klockan och såg att den var sju, den vanliga uppstigartiden. Nej, sa mamma, klockan är åtta det har regeringen bestämt. Dessutom kallas det sommartid trots all den snö som finns utanför mitt hus.

Som du hör Carmen är det ingen lätt uppgift att samla på ord om man samtidigt vill förstå vad de betyder. Ta till exempel tiden som jag trodde var rätlinjig. Nu vet jag att den hoppar fram och tillbaka , är flexibel, olika beroende på var du bor, går i cirklar, står stilla för vissa människor och skapar stress hos andra. Mycket underligt.

Vilken tur att vi inte byter tid här i landet, sa Carmen, att stressa verkar inte vara bra för någon. Det bli helt fel eftersom jag har en biologisk klocka och kan se va……… Vad jag förstår har du missat en hel timme av sömn natten som gått och är trött nu. Vi kan fortsätta med vårt samlande i morgon och då skulle jag vilja hitta roliga ord.

(bild av carmen och kalle som betraktar landet som bytte tid och människors stressande.)

Fortsättning följer …

Skriven av: TAG Heuer

Tags: ,

 1. Rart och fint om värden och världen och tiden. Såg faktiskt bilderna framför mig! 🙂

  Svara

 2. Håller med föregående, målande och kul om tid. En rolig infallsvinkel tycker jag.

  Om du bestämmer dig för att fortsätta arbeta med den här storyn (gör det!) tycker jag att du skulle kunna fundera på vilka ord du låter Kalle och Carmen använda. Jag vet ju inte hur gamla de är, men tänker mig att de inte är mer än max tio-elva (med ledning av ”nu ropar mamma att det är kvällsmat”) och att deras ålder ibland går emot ordvalen. Jag tänker på ord som ”alldeles utom sig” och ”biologisk klocka”. Kanske kan du lösa det genom att växla mellan berättarröst och dialog?

  Lycka till med fortsättningen, det var kul att läsa och jag gillade att du tänkt ett steg längre genom att lägga till illustrationsidéerna också. Fint fajtat, fortsätt med det!

  Svara

 3. Oj vad du ligger långt fram med nya appar. Hela den här sagan känns rätt mycket Inger och Lasse Sandberg, ser nästan deras typiska bilder när du beskriver dom, vilket är ett kul grepp i sig. Tycker det här är jättebra, men om du jobbar vidare på det och skall använda den som saga, så tycker jag språket känns lite för vuxet i vissa stycken, som när du räknar upp dom goda och dåliga egenskaperna.
  Sen kanske jag underskattar barn, men varför inte testa att läsa upp den för något barn ifall du har möjlighet, sen låta barnet återberätta sagan, då får du ju se vad barnet fastnat för i den. Men fixa bilderna först.
  En kul och originell fajt i alla fall.

  Svara

Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *