Skrivuppgift 36: text av Silmä

Berlin den 1 december 1940

Kära Paul,

Allt är så storslaget, och att du nu strider för vårt land inger mig stort hopp. Hopp om att vi än en gång ska kunna gå rakryggade med stolt blick, och en förvissning om den erkänsla vårt land förtjänar när kriget är vunnet.

Varje natt marscherar unga män med mod i blick mot fronten, och då tänker jag på dig, min kära Paul, och din vilja att göra Führerns sak till din. Aldrig har jag sett dig så uppeldad och säker på din sak och det var så härligt att få uppleva denna din nya styrka med krigsbasunerna manande inifrån. Den kraft du famnade mig med den kvällen har jag aldrig tillförne mött hos dig och min längtan efter dig är så stark. Att vi försakar vårt äktenskap för saken gör inte hoppet eller vetskapen mindre. Tvärtom! Jag vet att vi kommer att segra och jag vet att alla ska bli varse vårt älskade Tysklands nya storhet.

Jag vet att Gud i sin himmel ser vad vi offrar för vår älskade Führer och vårt Fädernesland, och att han strider med oss på vår sida. Glöm aldrig det Paul. Han är med dig när du springer helt oförväget i täten av ditt förband, och han ger dig kraft och mod att kasta dig ut i närstrider. Ta honom i handen och låt honom bära ditt vapen och stöta det än hårdare i fienden.

Har du ännu inte fått besked om julen? Jag ber varje dag om att Herren ska villfara oss den glädjen. Det har ju gått mer än ett halvår sedan sist vi sågs. Värmde vantarna jag skickade? Upptäckte du orden jag broderat på ovansidan: Blut und Boden! Det är nog de vackraste ord jag vet och de orden ska du ha med dig från mig min älskade Paul.

Din Marianne

PS: Jag väntar ivrigt på svar om julen. DS.

Skriven av: Silmä

Tags: ,

 1. Välskrivet och skrämmande. Musiken började spelas i min hjärna när jag läste. Du lyckas återskapa tidsandan på ett bra sätt. Kul att du fick in ordet ”tillförne”, det används alldeles för sällan.

  Svara

 2. Som Wille har också jag observerat ordet ”tillförne”. Vilket vackert ord. Dessutom tillhör det en högre vitter stil enligt Svenska Akademiens ordbok. Vet faktiskt inte om jag hört det någon gång förut.
  Hela brevet är ett uttryck för en verklighet av krig och förstörelse som kvinnor deltog (deltar?) i och framförallt uppmuntrade. Mycket bra skrivet, lärorikt och skrämmande, helt i linje med musiken. Det fascistiska slagordet Blot und Boden gjorde att jag hamnade i Gunnars arkiv på Internet och fann en intressant artikel om slagordets ursprung, rekommenderas.
  Mycket bra fajt.

  Svara

 3. Eller hur; tillförne är ett alldeles underbart ord. 🙂

  Svara

Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *