Skrivuppgift 32: Threesome är morsomt

Vi har gjort några dialogövningar tidigare, och nu är det väl ändå dags för en ny? Vi tänkte ta avstamp i Alla hjärtans dag och kärlek, och denna vecka ska vi skriva replikskiften som utspelar sig mellan tre personer.

Regler för övningen:

 • Du ska använda minimalt med information runt din dialog. Det vill säga, så lite miljöbeskrivning som möjligt, ingen karaktärsbeskrivning. Vi som läser ska förstå det mesta av handlingen i din berättelse bara genom att läsa replikerna.
 • Du ska ha med tre personer som pratar. Om de pratar med eller förbi varandra är upp till dig.
 • Replikerna ska på något sätt handla om kärlek. T ex tre herrar diskuterar en icke närvarande dam, en mamma överraskar ett ungt par på rummet, Vickan och Daniel pratar med sin nyfödda, gurglande bebis … ja, uppgiften går att lösa på många olika sätt!

Tips!

 • Tänk på att det ska vara tydligt vem det är som säger vad!
 • Tänk på att olika personer uttrycker sig olika. Någon har högtravande språk, någon säger ”liksom” ofta, en del hummar mest.
 • Även de manusförfattare som är riktigt bra på att skriva roliga och vassa replikskiften gör ofta detta ovan nämnda ”fel”; kolla på filmen ”Juno” till exempel, där alla levererar replikerna som om de vore manusförfattarinnan Diablo Codys kloner (och hon fick ändå en Oscar för det jobbet!)
 • Tänk på att ett replikskifte blir roligare att läsa om du tänker på att det ska handla om något; driv ett skeende med dina repliker!

Uppgiften sträcker sig från onsdag 8 februari till onsdag 15 februari (texterna kommer kanske upp lite senare än vanligt pga seminariedag)

När du mailar in uppgiften till pennfajten ( @ ) gmail com märker du kuvertet med Alla hjärtans dag

Veckans pseudonym kommer att vara romantiska saker
Veckans tag på texterna blir valentin

Tags: ,

 1. Kan inte bestämma mig för om jag hellre skulle vilja läsa om de sista tio minutrarna (och deras historia) som leder mot det mörka (eller ljusa) slutet – eller om det faktiskt är den långa vägen fram mot det som gör slutet bra.

  Svara

 2. Får man bara visa personerna genom olikheter i sättet att uttrycka sig?

  Svara

 3. Hej Sjunkbomb!

  Jag tror att din första kommentar var menad till en annan text?

  Och angående din andra kommentar/fråga: Nej, så strikt behöver man inte vara i ett replikskifte tycker jag! Så strikt är det ju för manusförfattare för scen/film/tv/radio, men där ska ju oftast en skådespelare framföra replikerna och då kommer ju också personligheter fram.

  Så om du känner att du vill lägga till någon förklaring för du gärna göra det.

  /Sandra

  Svara

Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *