Skrivuppgift 23: Älskar, älskar inte

Även denna vecka säger vi: bestseller! Och nu är det banne mig dags att bita tag i kärleksromanen!

Detta är kanske den mest bespottade genren som finns inom litteraturen. En genre med hårt formaterade hjärta-och-smärta-berättelser och parodiska personporträtt (och om män visste hur ångande en del sexscener är skrivna; CHOCKEN!) Men vi vill inte här och nu väcka en diskussion huruvida kärleksromanen är den mest bespottade genren, eller varför den skulle vara det – istället vill vi leka med formatet som kärleksromanen har.

Skrivuppgiften består av att skriva början på en typisk lättläst Harlequin-roman. Du behöver inte göra research för att klara av denna uppgift, däremot så kommer vi presentera en mängd regler som du måste följa. Det är upp till dig att lösa texten utifrån dessa regler! Kom ihåg: ibland kan många regler väcka inspirationen, snarare än att det förtar all din fantasi.

Kärleksregler:

  • Vi ska träffa din kvinnliga hjältinna först. Hon är dösnygg, men förstår det inte själv.
  • Din hjältinna är mellan 20-28 år gammal och har ett särskilt personlighetsdrag som gör henne charmig. Vilket?
  • Hon har svårt att lita på män. Varför?
  • Sedan ska vi få möta din hjältinnas prince charming. Han är också väldigt snygg, men bryr sig inte så mycket om det. På vilket sätt är din manliga hjälte snygg?
  • Din manliga hjälte är 32-38 år gammal och han har också svårt att lita på kvinnor. Varför?
  • Din manliga hjälte är rik eller framgångsrik inom ett visst gebit (sakerna kan hänga ihop). Vad jobbar han med?
  • Så är det då dags för ditt par att träffa varandra för första gången. Hur går det till? Går mötet bra? Dåligt? Drabbas den ena av dem av kärlek vid första ögonkastet och den andra bara typ hatar, ex ”hela Henrys machostil”?
  • Skriv ett cliffhanger-slut på din text!

Snabbt exempel på hur du kan skissa upp din hjältinna:

23-åriga Sara snubblade in i bokhandeln. Typiskt också! Just idag när hon hade flipflops på sig. Hennes stortå skulle nog snart anta en blålila ton, exakt samma färg som hennes ögon. En färg så unik att den stoppade trafiken. Ja, trafiken till och från kassan i bokhandeln – som hennes faster ägde och där Sara jobbade. Tur att hon inte hade ett jobb som krävde mer fysisk precision, Sara hade snubblat sig ut och in i rum hela sitt liv. Till stor glädje för hennes kamrater.

Du kan skriva en romantisk text om du vill eller så kan du välja att lösa uppgiften med humor. Du kanske hellre vill försöka skriva en ”finare” litterär text, men använda dig av Harlequin-romanens regler? Huvudsaken är att du försöker hålla dig till reglerna!

Uppgiften sträcker sig från onsdag 16 november till onsdag 23 november

När du mailar in uppgiften till pennfajten ( @ ) gmail com märker du kuvertet med Jag läser Harlequin i smyg

Veckans pseudonym kommer att bli olika blommor
Veckans tag på texterna blir harlequin

Tags: ,

Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *