Skrivuppgift 20: text av Rapunzel

Det var en gång en kung. Kungen bodde i ett stort slott med sin drottning, en prinsessa, en prins och en till prinsessa fast hon bodde i drakborgen, vad hon nu gjorde det för.
Utanför slottet bodde kungens tre små vänner i sina små hus som såg ut som svampar. Totte Dodde och Noppe.

En dag begav sig kungen och dom tre små vännerna ut i sjumilaskogen, som låg bakom slottet. Drottningen hade varnat dom för att gå in i sjumilaskogen, för där bodde hemska väsen. Häxor med vårtor på näsan, elaka gamla troll, eldsprutande drakar och rövare.
Men eftersom kungen aldrig fick gå ensam någonstans utan män i rustning och svärd, så blev han nyfiken och följde en stig långt in i skogen.

Dom gick länge och tillslut så började solen gå ned. Det blev kallare och mörkare, kungen och hans tre små vänner började frysa. Då kom dom fram till en glänta, där solens sista strålar träffade ett litet hus som var gjort av pepparkakor.

Kungen och dom tre små vännerna började genast äta av huset, för nu var dom hungriga.
”Vem är det som äter på mitt hus” hörde dom en röst mullra så marken skakade. Ett gammalt troll tittade ut genom dörren.
”Det är bara vi, kungen och hans tre små vänner” svarade han.
”Då kommer jag och äter upp er, nej förresten, vill ni ha kaffe”
Kungen och dom tre små vännerna ville gärna värma sig med en kopp kaffe och gick in i det lilla huset. Trollet som hette Mille, hade tjocka silverkedjor runt handleder och hals, vadmalsbyxor, ett fårat ansikte och gav ett allmänt otäckt intryck. Kungen och hans tre små vänner började dricka ur dom spruckna omaka kaffekopparna. Trollet Mille försvann ut och kom in igen med en stor säck över ryggen.
”Vad har du i säcken” frågade Totte.
”Humbelbumbelbär” svarade trollet. ”Vill ni ha humbelbumumbelbär till kaffet.”
”Ja det vill vi ha” utropade alla fyra. Trollet lyfte ned säcken som landade med en duns på golvet.
Ur säcken ramlade det ut humbelbumbelbär, Kungen och hans tre små vänner drack kaffe och åt av bären. Efter ett tag hörde kungen någon som jämrade sig utanför huset.
Han gick ut och hittade en groda som låg och jämrade sig på en bädd av granris.
”Varför ligger du här”, frågade kungen.
”Jag är prinsessa ” svarade hon. ”Men trollet har förvandlat mig till groda.”
”År du en riktig prinsessa” frågade kungen.
”Klart jag är, varför tror du att jag ligger och jämrar mig över att det är så obekvämt ovanpå allt det här granriset ?”
Kungen lyfte på granriset och hittade ett humbelbumbelbär. Han var ju inte så intelligent, men ibland hade han sina ljusa stunder, han tog bort bäret.
”Tack,” log grodan, ”kan du inte kyssa mig så förtrollningen bryts?”
Kungen kysste grodan på munnen, men i samma stund så blixtrade det till framför ögonen. Trollet Mille stod där med en gryta. ”Nu fick jag dig allt” skrockade han elakt. Du har blivit så fet av alla humbelbumbelbär att jag skall äta upp dig.
Kungen blev jätterädd, ropade på sina tre små vänner och tillsammans flydde dom genom skogen hem till slottet.

Ett par månader senare satt kungen och dom tre små vännerna framför brasan i slottet. Dom var fullt upptagna med att planera för höstens jakt och slipade sin svärd till detta, när det bankade på porten. Kungen och dom tre små vännerna gick och öppnade.
Utanför stod en trollkarl med en stor slokhatt, jag har något till er sa han och tog av sig hatten. Kungen kunde nu se att han inte hade något hår på huvudet och han plirade på honom med ett par gamla spruckna glasögon.
”Vilka trasiga glasögon du har” utbrast kungen häpet.
”Det är därför jag knappt kan se dig” svarade han och trollade fram ett hoprullat dockument ur hatten. ” Jag river kontraktet sa han och rev pappersrullen i två delar. Den här sagan suger, vägrar bara vara med i den. Dom moderna kungarna är mycket roligare, humbelbumbelbär, när det finns kaffeflickor. Jag rider till huvudstaden, men först skall jag stanna på ett outlet utanför staden och köpa ett par stora mediaglasögon så jag ser något.
Han hoppade upp på sin självlysande vita häst och red därifrån.
”Kaffeflickor”, sa kungen, ”kanske vore något. Vi scrollar ned en bit på den här sidan.”
”Vi lever allt ett tråkigt sagoliv, påpekade Totte ”nu har trollkarlen krånglat till tillvaron för oss ordentligt”

Så lärde sig kungen och dom tre små vännerna att det man inte vet mår man inte illa av.
Snipp snapp snut så var sagan slut.

Skriven av: Rapunzel

Tags: ,

  1. Jag tyckte det här var jättekul. Ett suveränt svar på de synpunkter som kom fram i kommentarerna till version ett. Jag visade den för min fru och hon tyckte den var sådär. Fast sedan läste hon version ett och då blev det roligare. Ett bra exempel på en text som får nya kvalitéer beroende på om man känner till sammanhanget.

    Svara

  2. Den första var ju roligare att göra. Kunde inte låta bli att göra en liten satir på slutet av den här också. Tyckte det var bra att man inte bytte namn på dom två olika uppgifterna, så man lättare hittade tillbaka.

    Svara

Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *