Skrivuppgift 17: haiku av Pearl Buck

Vid jordfästningen
läser jag Tranströmers dikt
och pappa vilar

Tags: ,

 1. Väldigt fin. Den håller klassisk rytm. 5-7-5
  Inga metaforer. Enkla ord. Dessutom anspelar den på en haiku-poet, och det är överkurs att hänvisa på det sättet. Snyggt!
  Men bäst av allt är ändå den fina oklarheten i att ”pappa vilar” Jag tolkar det som att det är hans begravning. Bra fajtat!

  Svara

 2. Jag tycker också det här var fint. Lite kluven till intertextualitet i haiku-formatet men det är väl egentligen inget hinder, och Tranströmer passar ju bra i sammanhanget på flera sätt.
  Man kan tolka det som att pappa vilar från uppdraget att hålla tal el dyl, dvs att sonen/dottern gör det istället men den rimligaste läsningen är att han nått den stora vilan, på rygg i en kista.
  Den här sista meningen finns det många sätt att uttrycka: ”medan far sover” ”pappa vilar lugnt” etc fast jag kan inte se att någon av dem är bättre än du valt. Jordfästningen är nog f ö ett bra ordval också då det är mer precist och högtidigt än ”begravningen”.
  (Fast nu började min morbide göteborgare tänka på rader som ”för döda öron” och ”far i frid pappa”. Det skippar vi nog.)

  Fin fajt

  Svara

 3. Jag gillar den här. Tranströmerrefrensen är både ”nu” och när som helst sedan debuten på femtiotalet. Sista raden är jättebra. Jag uppfattade ingen dubbeltydlighet från början men övriga komentartorer har såklart en poäng. För mig var det uppenbart att pappan är död. Genom att läsa en dikt söker barnet ett avslut som för att försäkra sig om att fadern har fått frid. Begravningsakter vänder sig till de levande, det är för sent att göra något för den döde.

  Svara

 4. Allt har hänt och pappa var död och på sin egen jordfästning behövde han inte stå för underhållningen, som han annars plägade. ;.)

  Svara

Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *