Skrivuppgift 15: text av Lucas

Jag är med barn! Jag bara vet det. En rap tränger undan tankarna och jag försöker med alla krafter att trycka tillbaka kräkreflexen. Lyckas men istället rapar jag om och om igen. Varför, VARFÖR! Jag vill inte en gång till. Jävla kärringjävel som ordade vitt och brett om att man inte kunde bli med barn när man ammade och nu står jag här och får ta hand om frukten av hennes okunskap. Och min.

Fast jag anar en tanke som föddes redan när han tryckte upp mig mot väggen. Tänk om jag blir med barn! Men lika snabbt som den dök upp stuvade jag ner den till de bakre bänkraderna där den trivdes och mötte honom halvvägs och vilt. En enda gång i en trappuppgång på Söder och jag var med Mats barn och här ligger jag och mår pyrt med Peter i sängen bredvid och vi har definitivt inte haft sex.

Aldrig att jag kan berätta det för någon av dem. Men hur skulle jag kunna skyla över det faktum att jag är gravid – utan att Peter skulle misstänka något. Han skulle slå mig sönder och samman om han gjorde det. Det är jag fullt på det klara med. Vi är ett miserabelt par som är förenade av sorgen över vår döda son – inget annat. Vi har fått en dotter för sju månader sedan men Peters sorgkräfta växer sig bara starkare och han kan knappt se åt henne. Lena.

Minst tio gånger om dagen funderar jag på skilsmässa men jag vet ju hur det har gått när jag tar upp ämnet. Blåslagen och rädd för vad han skulle kunna ta sig till med Lena har jag bara lagt ner projektet. Trots att jag mindes hur han var innan – räcker inte det för att hålla undan för hatet och föraktet, som har ökat i mig i takt med övergreppen.

Mats är väl inget att hålla i handen när åskan går, eller det är han nog men han har en egen familj och egna problem och behöver knappast flera. Vi var snarare varandras ventiler och vi delar massor av värderingar och jobbar och skrattar bra ihop. Peter har slutat skratta och skulle han vetat om det lilla livet som växte i mig skulle han se till att vare sig jag eller det skulle kunna skratta – någonsin.

Ringer Huddinge och beställer tid för abort. Får komma redan på torsdag. Är trött på att vara en jävla frögurka som blir med barn så himla lätt. Ja sista gången är den enda gången jag har slarvat – men alla spiraler och piller till trots är detta elfte gången. Om jag hade levat för hundra år sedan hade jag varit elvabarnsmamma. Vilket öde! Kunde inte sörja det lilla livet som inte visste om sin existens men som själv helt vände upp och ner på min. Jo, kanske lite, lite.

Lena ligger i vagnen och sover bredvid mig när de spänner det gröna skynket rakt över magen och jag ber dem i vanlig ordning att ta bort det och precis som vanligt säger de att det är bättre för mig att inte se. Jag vill se, säger jag och rapar.

Skriven av: Lucas

Tags: ,

 1. Det här känns verkligen som en destruktiv person. En som gett upp och ser livet svart. Du lyckas skapa en mörk och obehaglig stämning, med misshandeln, förtrycket, självföraktet.

  Jag tycker om hur du beskriver att jaget och Mats var varandras ventiler. Bra uttryck som berättar så mycket utan att det behöver stödjas upp av en massa psykologiskt fackbabbel. Och vi har ju alla varit där på nåt sätt, behövt ventilera egna problem via någon annan.

  En sak som jag inte hajar är vem ”käringjäveln” är som sagt att man inte kan bli gravid när man ammar. Sköterskan på MVC? Det kanske räcker med att du skriver nåt i stil med ”jävla skit, det ska ju inte gå att bli gravid när man helammar!” då slipper du presentera en person som inte har något direkt med handlingen att göra. Eller så kan du förklara lite vem käringj-n är om du vill ha med henne i storyn.

  ”Vi är ett miserabelt par som är förenade av sorgen över vår döda son – inget annat. Vi har fått en dotter för sju månader sedan men Peters sorgkräfta växer sig bara starkare och han kan knappt se åt henne. Lena.” Om du vill utveckla texten är mitt tips att bjuda in läsaren i det här som jag tycker är kärnan till all misär. Jag blir nyfiken: vad hände sonen? Varför kan Peter inte glädja sig åt dottern? Påminner hon honom om något/någon? Har hon ”fel” kön?

  Bra text!

  Svara

 2. Käringjäveln skulle vara en BVC-sköterska. Ser att det inte alls framgår.

  Sonen dog i hjärnhinneinflammation och Peter kan bara inte komma över det. Snarare ser han dottern Lena som en ”inkräktare”, någon som förstör den heliga sorgen. Tror jag …

  Tack för kommentarerna! 🙂

  Svara

Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *