Skrivuppgift 12: World Trade Center

Nu är det snart exakt tio år sedan 9/11 och innan vi börjar översköljas av minnesbilder på TV, i radio och tidningar – så tänkte vi köra en skrivuppgift baserad på terrorattacken mot World Trade Center.

Nu är ju vi bakom Pennfajten lite känsliga själar och vi vill kanske inte riktigt kasta oss in i en skrivuppgift som får oss att gråta hysteriskt i en vecka, så vi tänkte att vi alla får välja en av tre varianter. Hur du väljer att lösa uppgiften är upp till dig; prosa, poem, dialog, humor, drama, tårar, realism, påhittat, fantasifullt … skriv uppgiften i vilken form du vill. Men du ska försöka sätta dig in i den personen du skildrar och skriva i jag-form.

Variant 1. Du befinner dig på våning 105 i WTC:s norra torn och American Airlines flight 11 har precis kraschat på våningarna under dig. Du inser att du inte kommer att kunna ta dig ut via hiss eller trappor. Dofter, ljud, synintryck … vad är det som händer? Vad gör du? Vad tänker du? Hur försöker du lösa din situation? Kommer du hoppa genom ett fönster och störta mot marken? Tar du dig upp på skyskrapans tak?

Variant 2. Du är USA:s president och du har fått besked om att flygplan har kapats och flugits in i World Trade Center på Manhattan. Var befinner du dig? Vad känner du? Vad tänker du? Vad gör du? Vad fattar du för beslut? Agerar du som i en Hollywood-rulle eller är du som Bush och sitter kvar i klassrummet på skolan du besöker innan du sedan startar ett oändligt krig mot terrorismen?

Variant 3. Du har en anhörig som jobbar i WTC (eller så är du anhörig till någon av räddningsmanskapet som jobbade med att ta sig in och rädda folk). Du hör om terrorattacken (eller ser den med egna ögon?) via media. Var är du någonstans? Hör du av din anhörige? Kommer denna person hem igen eller inte? Hur mår du medan du väntar? Vad gör du? Vad tänker du? Hur tar du emot din anhörige när hen kommer hem? Hur tar du emot beskedet när du får veta att hen inte kommer hem igen?

Lycka till!

Uppgiften sträcker sig från onsdag 31 augusti till onsdag 7 september

När du mailar in uppgiften till pennfajten ( @ ) gmail com märker du kuvertet med WTC

Veckans pseudonym kommer att bli gator på Manhattan
Veckans tag på texterna blir WTC

Tags: ,

Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *