Skrivuppgift 7: Två sidor

Eftersom det är allmän sommardvala och eftersom halva Pennfajtens administrativa kraft framöver kommer att befinna sig i två veckors relativ wifi-skugga, tänkte vi att vi kör på en specialinsatt tvåveckorsuppgift.

Vi kommer även att lägga upp en liten kortare kuriosaövning här på webben – för den som tycker att en enda uppgift på två veckor är lite snålt.

Den här uppgiften består av två delar. Du ska skriva en berättelse om ett brott. Du ska beskriva brottet ur båda vinklar. Dels hur det ser ut från den som utför brottet. Dels hur det ser ut för den som råkar ut för brottet. Du ska försöka skildra brottet så opartiskt som möjligt – dvs dina läsare ska inte tycka bättre eller sämre om någon av karaktärerna.

Regler:

  • Du får icke dräpa. Vi upprepar, du ska inte ta död på någon i texten. (Vi kommer mörda folk i höst, så vi spar dödandet till dess).
  • Din historia ska vara fiktiv och inte basera sig på ett befintligt brott.
  • Hämta kunskap från de övningar vi redan har gjort; dialog, miljöbeskrivningar, inlevelseförmåga, personporträtt …

Som vanligt rekommenderar vi dig också att inte skriva för långt. Det går bra att hålla tweetlängd om du vill.

Svårt att komma på något bra? Vi föreslår följande inspiration – hämtat från verkliga världen.

Södermannen – (denna historia finns att lyssna på som P3 Dokumentär, rekommenderas!) Gärningsmannens tillvägagångssätt är synnerligen förslaget och följer ett och samma mönster: Under de tidiga morgontimmarna tar han sig maskerad in genom öppna fönster eller petar upp låskolvar på dörrar hos ensamma kvinnor, inte sällan boende på nedre botten.

Norrmalmstorgsdramat – (saxar från P3 Dokumentär) En sensommardag i augusti 1973 kliver en rånare in på Kreditbanken vid Norrmalmstorg. Några timmar senare har ett till synes vanligt rån utvecklats till ett gisslandrama Sverige aldrig tidigare skådat.

Wikileaksaffären – är Julian Assange skyldig till det som de svenska kvinnorna ansåg honom ha gjort? Gråzoner kan glida över till att vara ett brott, och Assange-historien inspirerade till vinterns stora Prata om det-rörelse.

Uppgiften sträcker sig från onsdag 13 juli till onsdag-torsdag 27-28 juli.

När du mailar in uppgiften till pennfajten ( @ ) gmail com märker du kuvertet med Two

Veckans pseudonym kommer att bli siffror
Veckans tag på texterna blir two

Tags: ,

Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *