Skrivuppgift 5: Sommar, sommar, sommar

Erkänn! Du har också drömt om det … att få sommarprata i Sveriges Radio P1. Därför slår vi till med en riktig önskedrömsskrivuppgift. Du ska få skriva en del av ditt eget sommarprat. Jippie!

Du vet vad det brukar handla om: rabblande av idrottsprestationer och några ljuva barndomsminnen. Prat om hur viktig Wagner är för din kreativitet och att du faktiskt älskar din 15 år yngre fru som du synts med i skvallerpressen det senaste året. Det hör också till vanligheterna att filosofera kring en viss specifik företeelse, dra en anekdot om när du sprang på Kungen utanför toaletterna i Stadshuset på Nobelbanketten och försöka få din politik att framstå som sexig.

Det där var lite inspiration för att få igång dig – du får välja precis vilket ämne du vill. Du behöver inte vara dig själv, du kan vara vilken annan person som helst, existerande eller fiktiv. Bara det framgår av ditt sommarprat.

Vi har dock några stenhårda regler att hålla oss till. För när man gör radio är varje sekund dyrbar och man får inte slarva med språket. (Ack, det är det många sommarpratare som gör – men vi Pennfajtare är inga radioamatörer!)

  • Din text ska inledas med en sk ava av en låt. Ava = man säger vilken låt som lyssnarna precis har fått höra. Ex: ”Det var Yesterday med Beatles, en låt som betyder mycket för mig och cirka en miljard andra människor på jordklotet.”
  • När du har avat din låt, så har du 2300 tecken på dig att berätta din historia.
  • Vi tar det igen: Alltså, exkluderat din ava får din text denna vecka absolut inte överstiga 2300 tecken (vill du skriva kortare än detta går det givetvis bra).
  • Språket får inte vara slarvigt. Det vill säga, när du bara har 2300 tecken på dig så måste du skriva koncentrerat; radiolyssnarna måste få sig till livs en historia som ska få dem att stanna upp där hemma vid radioapparaten. Du måste försöka fånga dina lyssnare med dina ord.
  • Sommarpraten har inga ljudeffekter. Det är en monolog. Det är inte ringa-in-radio. Det är inga intervjuer eller nyheter. Ja, det har förekommit såna program, men inte den här gången. Du är ensam med dina ord.

Ett tips inför veckans uppgift är att läsa texten högt många gånger – stryk alla onödiga ord om du måste korta texten. Nästan alltid när man skriver för radio så upptäcker man när man jobbar med texten att det allra första stycket är helt onödigt (faktiskt!). Om man kortar det första stycket drastiskt så kommer man oftare rakt på det viktiga, kom ihåg det när du redigerar! Det här är en övning i att fånga sin publik!

Lycka till nu då. Hörs i etern om en vecka!

Uppgiften sträcker sig från onsdag 29 juni till onsdag 6 juli.

När du mailar in uppgiften till pennfajten ( @ ) gmail com märker du kuvertet med Sommarprat

Veckans pseudonym kommer att bli radioprogram
Veckans tag på texterna blir sommarprat

Tags: ,

Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *