Skrivuppgift 3: Four seasons

Veckans övning blir att gå in i dina sinnen och verkligen försöka känna, höra, smaka och se.

Tanken är att du följer denna modell:

  1. Välj ut en situation (aka scen) som du placerar ditt berättarjag i. Till exempel: Pennfajtaren Augustin cyklar till jobbet. Han cyklar snabbt, har hjälm på sig, långbyxor, tunn jacka. Han cyklar utmed en vältrafikerad Stockholmsgata och väjer för en buss. Han är nära att trilla av, men klarar sig och cyklar vidare.
  2. Välj en årstid att börja med. Beskriv nu situationen och koncentrera dig på att riktigt känna med alla dina sinnen. Exempel: Augustin cyklar på sommaren, det är hett. Svetten rinner under cykelhjälmen och långbyxor var helt fel idag. Asfalten dallrar så mycket att det nästan är svårt att se hur vägen ser ut där framme. Oj, en buss!
  3. När du har skrivit scenen för sommaren, så skriver du sedan samma scen för höst, vinter och vår. Du kan givetvis ändra scenen för varje årstid och lägga till typiska årstidsdetaljer.

Du får placera din scen när som helst i tid, men helst inte i framtiden. Ett tips är att försöka hitta något vardagligt, något du kan väl, som du kan försöka att gå in i. Ett annat tips är att sluta ögonen och nästan meditera för att koncentrerat och fysiskt känna de olika årstiderna. Hur de luktar, hur temperaturen känns, hur de låter, osv.

Denna vecka kan det kanske bli svårt att göra en berättelse av din text – men om du hittar på en idé där det känns klockrent, varsågod! Annars ser vi det som viktigast att du fokuserar på att försöka gå in dina sinnen, känna varje årstid med hela huden och sedan lyckas formulera det i ord.

Uppgiften sträcker sig från onsdag 15 juni till onsdag 22 juni.

När du mailar in uppgiften till pennfajten ( @ ) gmail com märker du kuvertet med Four seasons

Veckans pseudonym kommer att bli svenska fåglar
Veckans tag på texterna blir fourseasons

Tags: ,

Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *