Fråga från Twitter om kommentarer

Vi fick in två frågor angående det här med att kommentera och hur vi ska göra det:

  • Vad har @pennfajten för synpunkter på eventuella svaromål? Jag tycker nog inte sådana ska få lämnas på ett par dagar men det är smaksak.

Svar: Bra fråga om svaromål!

Här på Pennfajten har vi en lite speciell syn på hur författaren ska hantera sin eventuella feedback. Det första är att vi alla måste öva oss i att inte genast gå i försvar – vår darling har blivit utsatt för kritik, det är svårt att gilla det. Därför börjar vi alltid med att säga ”Tack för feedbacken.” Den mogne skribenten vet att ärlig feedback (av den kvalitetet som vi förhoppningsvis kommer att få på Pennfajten) är lika svår att ge som att få.

Det andra är att vi bör undvika att förklara vad det egentligen var vi menade med vår text. Om det inte framgick av texten, så är det vad vi ska ta till oss till nästa gång. (Vi är medvetna om att vissa av de texter som vi skriver och skickar in till Pennfajten är snabba, lustfyllda och korta verk, med mer känsla än tanke! Det får vi ta i beaktning när vi läser!)

För det tredje: Vår tidigare erfarenhet av sådana här skrivgrupper är att de som hanterar sin feedback med tacksamhet, och gärna pekar ut några av synpunkterna som de (om än motvilligt) måste instämma i, brukar fortsätta att få feedback av många, medan de som ilsknar till, klagar och går i försvar, avskräcker de som lägger sin tid på att analysera texten.

Vad gäller tidpunkt för svaromål: sätt igång och kommentera så fort nya texter läggs ut!

  • Jag tycker att @pennfajtens anonymitet är bra och frågan är hur man vårdar den parallellt med intressanta textdiskussioner?

Svar: Ja, vi har klurat på detta!

Vi tror att det är viktigt att hålla på anonymiteten på texterna. Om du vill ge dig in i en diskussion om din egen text, skriv då kommentaren anonymt, men behåll din veckopseudonym! Ex: ”Tack för feedbacken! vänliga hälsningar Västerbottenosten”

Sedan kan du skriva kommentarer på andras texter i ditt eget namn om du vill. Du får skriva dina kommentarer helt anonymt – vi modererar allt så att det inte läggs upp oseriösa kommentarer.

Eller så avslöjar du att det är du som har skrivit texten och allt är bra med det. Vi vill bara verkligen inte att det ska kännas som om någon av oss måste avslöja sin identitet. Man måste få känna sig trygg när man är ute på hal is och författar.

Tags: , ,

Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *