Skrivuppgift 24: Henning Mankellskt

Eftersom november ännu inte är över så fortsätter vi på inslaget bestsellerspår och ja, vi har dragit oss för det … men nu är det dags att skriva deckar-Pennfajt.

För att begränsa oss lite i det massiva deckarutbudet som finns, så har vi bestämt att denna vecka kopiera Henning Mankells sätt att inleda sina böcker (vi tänker då på Wallanderböckerna, inte ”Lögnhalsarna – Nio enaktare om Strindberg”) Henning låter alltid det första kapitlet skildra hur mordet eller brottet går till, och det är först från kapitel två som en trött Wallander börjar sucka sig igenom ännu en psykiskt och fysiskt påfrestande brottsutredning.

Så vi skiter helt sonika i det trista polisarbetet och koncentrerar oss på den gastkramande inledningen. Om man skulle rycka ut det första kapitlet i varje Henning Mankell-bok och sätta ihop texterna till en novellsamling skulle det bli en briljant studie i skräck. Kolla själv! Du har säkert en Wallander-pocket liggandes i en flyttkartong i källaren, erkänn!

Och nu ska du skriva en lika läskig text.

Veckans regler:

• Tänk efter vad som skrämmer dig. Det bästa sättet att skriva en kuslig text är att själv bli lite rädd för det man hittar på.

• Jobba gärna med klichéer. Mörker. Ensam på en gata. Isolerad i ett hus i en skog. Kråkor som lyfter mot himlen. Oro i maggropen.

• Jobba gärna med kontraster. Den trevliga festen som strax kommer urarta. Ett förälskat par som kommer ut från biografen. I många av de tv-serier som visats senaste året har programskaparna klippt från blodig mordscen till kärleksscen, eller tvärtom – för att öka vårt känslomässiga engagemang och också väcka (lagom mycket) äckel.

• Skriv din text i tredje person, beskrivande, gärna med vad man inom film/TV kallar ”subjektiv kamera”. Klassiskt exempel på subjektiv kamera är när vi i en tv-deckare ser en ung tjej komma hem till den tomma lägenheten, hon har ingen aning om vad som väntar där hemma. Klipp till subjektiv (lätt rörlig) kamera: vi ser med inkräktarens ögon hur hen följer den unga tjejen medan hon tar av sig (alla) sina kläder för att ta en dusch. Den subjektiva kameran följer efter till badrummet där nu vattnet är ångande hett bakom duschdraperiet. Ja, du fattar!

• Du behöver inte beskriva ett mord, det kan vara ett annat brott. Är det kanske mest effektivt att avsluta din text, så att säga, innan hammaren faller mot huvudet? Eller är det kanske mer skrämmande att berätta hur någon hittar ett lik? Gör som du vill, bara du skriver riktigt skitläskigt.

Lycka till!

Uppgiften sträcker sig från onsdag 23 november till onsdag 30 november

När du mailar in uppgiften till pennfajten ( @ ) gmail com märker du kuvertet med Läs detta i mörker

Veckans pseudonym kommer att bli kända detektiver
Veckans tag på texterna blir Henning

Tags: ,

Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *