Skrivuppgift 22: text av Zeusstatyn i Olympia

Anna Lindberg, fy fan vilken häftig tjej, vi gick i grundskolan ihop och hon var annorlunda redan då.

När vi andra tjatade på våra föräldrar om dator, byggde hon ihop en själv av gamla delar. Råkade stöta på henne här om dagen och blev hembjuden till henne på fika.

”Var gör du nu för tiden ” frågade hon.
”Jobbar som Uska, sen skriver jag rätt mycket på fritiden, blogg och ett bokprojekt. Du då?”
”Fick just en doktorandplats i fysik på KTH” svarade hon stolt.
”Fritiden då ?”
Hon böjde sig fram och svarade med tyst röst, ”kan du bevara en hemlighet ?
”Visst”
”Det här får inte komma ut, gör det det så blir jag betraktad som galen, jag har just byggt en tidsmaskin”
”Va !”
”Häng med in i garaget så får du se.”

Vi gick ned i källaren, där stod en metallkupol, lite mindre än en liten bil. Den hade fyra små hjul under som enligt henne bara var till för att kunna flytta på den. Hon fällde upp en lucka i den och vi gick in. Det fanns två bilstolar med kraftiga bälten, en laptopp och en stor röd knapp. Bakom stolarna hängde två overaller, i lila med grafiska mönster i svart och rött, ursnygga.

”Vad är dom där till för”, frågade jag.
”Säkerheten”, förklarade hon. ”Det tog åtta år att utveckla och sätta ihop maskinen, overallerna klarade jag på ett år. Dom står emot kyla, ifall man av misstag skulle hamna på istiden. Vattentäta med flytkraft, ifall man måste nödlanda på t.ex. Titanic 1914 och hjälm inbyggd i huvan. Tyvärr kunde jag inte göra dom skottsäkra. Det hade varit bra ifall man hamnar mitt i något gammalt krig.
”Får jag testa, frågade jag entusiatiskt?
”Visst” suckade hon och lät besviken för att jag var med intresserad av overallerna än av maskinen.
”Sitter ju perfekt på mig. Himla skön också.”
”Okej, fortsatte hon och noshalerade mitt outfittande i sminkspegeln, jag kallar den för tidskapsel. Håller på med en del slutjusteringar innan jag provar den. Den är inställd på Google, man googlar alltså på en historisk händelse. Man kan även köra den via årtalsinställning i tid och google maps i rum. Sen är det bara att trycka på den röda knapp …..”
Hon hade inte hunnit klart meningen för än jag var där och fingrade. Det blixtrade till och vi landade med en duns på golvet. Anna tappade luften och blev blå i ansiktet.. Det tog en stund innan hon fick tillbaka andningen.
”Fan skall du ta livet av mig”skrek hon
”Kände inget alls ”svarade jag.
”Men du har ju overallen som skydd, G-krafterna är enorma när man slungas bakåt i tiden.”
”Tur vi bara äkte en vecka tillbaka”
”Vad har du gjort ?”
”Äsch jag googlade på Gina Tricots hemsida vi befinner oss i Kistagallerian i förra veckan,”
”Va !”
”Jag köpte en topp där som jag inte var nöjd med, det var bara öppet köp i tio dar, så jag tänkte …..”
”Fan ! Här lägger jag ned tio års arbete på att skapa en bättre värld, så skall du åka runt i tiden som någon jävla modebloggare.”
”Okej, dra på dig overallen så åker vi, du förresten, du ser ju helgrym ut i den, vi måste snabbt i på Gina Tricot i alla fall tror jag”
Jag lyckades få Anna att hänga med in, nyfikna människor hade samlats runt kapseln och vi väckte stor uppmärksamhet när vi outfittade oss i en spegel i butiken.
”Shit vad grymma vi ser ut började jag, tycker du skall ta bort den där forskarknuten i nacken och släppa ut håret, då blir vi ju superhjältar. Kom nu timegirl så åker vi. ”
Vi hoppade in i kapseln igen, det fanns ju många historiska asshole man kunde terrorisera, Hitler, Stalin, Pinochet, Pol Pot med flera Jag sa åt Anna att eftersom hon gjort kapseln, fick hon välja.

”Vi tar Hitler,” sa hon bestämt.
”Då måste vi ha vapen, en maffig kulspruta på taket kanske.”
”Anna suckade, men tänk på att overallerna inte är skottsäkra, vem kommer att ge oss en kulspruta utan motstånd ?”
”Du jag har en ide, dom fixar ju köld, googla på Östfronten 1941, vill ha en riktigt kall dag.”
”Sjunde December, minus 43 grader kanske”
”Kör”
Jag klev ur kapseln vintern 1941-42, strax utanför Moskva den iskalla vinden tjöt och snön yrde runt mig. Men Annas overall var helt suverän, jag frös inte alls, fast jag bara hade en kortärmad Gina Tricot-topp under. Behövde inte gå långt förrän jag hittade en ihjälfrusen tysk soldat i en snödriva med en kulspruta. Det kändes otäckt att bända upp dom stela fingrarna runt avtryckaren, för att få loss den. Men jag var övertygad om att ändra historien så jag lyckades. Sen släpade jag den tunga kulsprutan genom snön till Anna i kapseln och slängde in den bakom sätena.
”Fixat,” sa jag kaxigt, ”Partidagarna i Nurnberg 1937, lets go and kick some ass.”
Vi spände fast oss.

Skriven av: Zeusstatyn i Olympia

Tags: ,

 1. Den här texten gjorde något som jag tyckte var roligt. Den använder nörd-genren Science Fiction, men har två sköna förortsbrudar i huvudrollen.
  Det är både originellt och roligt att de använder världens första (?) tidsmaskin till att åka tillbaka i tiden till Gina Tricot i Kista Galleria för att mygla till sig att återlämna ett öppet köp.
  Bra också att det är så specificerat. Det blir extra roligt för att det är Gina Tricot och inte bara ”en tröja” och Kista Galleria och inte bara ”varuhuset”.

  Jag gnällde lite på en annan text om framtiden, för att jag tyckte att texten förklarade hur tidsmaskinen fungerade och därmed tog bort magin. Den fällan har du inte gått i. Du har istället lagt kraften där jag tycker den ska vara: du beskriver hur maskinen ser ut istället; bilstolar, bälten och det är roligt att du ger dig in i detaljer på overallerna (snygga, lila) som ju egentligen inte alls har med tidsmaskinen att göra. Precis så tycker jag man ska jobba med den här sortens teknik. Lämna insidan till läsaren, men beskriv utsidan så att jag kan se tidsmaskinen framför mig.

  Jag tycker också om beskrivningen för att släppa ut håret från ”forskarknuten” i nacken.

  ”Hon var annorlunda redan då”, det fungerade som en snabb introduktion till den ena tjejen.

  Och så tycker jag att det är obegripligt att du lyckas få denna osannolika duo att kännas trovärdig i resan till Stalingrad, och hitta en ihjälfrusen tysk. Jag tror att det funkade för att du beskriver att du tycker att det är otäckt att bända loss fingrarna; den detaljen gav en sådan närhet att vi struntar i allt det osannolika.

  En sak jag tycker du ska fundera på: Dialogen är fråga-svar här och var. I början funkar det, för när man träffas efter tio år så är det rimligt att man frågar och svarar. Men sedan skulle jag försöka, som jag skrivit om tidigare här på pennfajten, se till att de har olika agendor i sin dialog. Som det nu är har den ena en massa skön vilja: Gina Tricot, vara en Timegirl, se snygg ut i overall. Och det uttrycker hon hela tiden i dialogen. Den andra, forskaren, borde också ha något att säga och driva i t ex sin tekniska (eller nördiga/neurotiska) riktning.
  Här är din dialog med frågeliknande bitar markerade med * *:

  *”Fan skall du ta livet av mig?”skrek hon
*
  ”Kände inget alls ”svarade jag.

  ”Men du har ju overallen som skydd, G-krafterna är enorma när man slungas bakåt i tiden.”
  
”Tur vi bara äkte en vecka tillbaka”

  *”Vad har du gjort ?”
*
  ”Äsch jag googlade på Gina Tricots hemsida vi befinner oss i Kistagallerian i förra veckan,”
  
*”Va !”
*
  ”Jag köpte en topp där som jag inte var nöjd med, det var bara öppet köp i tio dar, så jag tänkte …..”

  ”Fan ! Här lägger jag ned tio års arbete på att skapa en bättre värld, så skall du åka runt i tiden som någon jävla modebloggare.”
”Okej, dra på dig overallen så åker vi, du förresten, du ser ju helgrym ut i den, vi måste snabbt i på Gina Tricot i alla fall tror jag”

  Så här skulle jag skriva om den:

  ”Fan”, sa hon och föll ihop på marken. Hon var vit i ansiktet.
  ”Jag kände inget alls”, sa jag.
  Anna flämtade fortfarande. ”Rör…inte…apparaten…utan…mitt…till”
  ”Det funkade”, avbröt jag och såg mig omkring. ”Vi är i Kista Gallerian. Vid Gina Tricot. I förra veckan.”
  Anna kom upp på knä.
  ”Utan overallen så kan mjälten och levern spricka. G-krafterna är enorma när man slungas tillbaka i tiden. Du måste vara försiktig. Lova att du inte trycker på knappar utan att fråga.”
  ”Jag köpte en topp här som jag inte var nöjd med, det var bara öppet köp i tio dar, så jag tänkte …..”

  ”Fan ! Här lägger jag ned tio års arbete på att skapa en bättre värld, så skall du åka runt i tiden som någon jävla modebloggare.”
  
”Du, jag kilar in på Gina Tricot någon minut. Dra på dig overallen under tiden. Strax tillbaka.”

  Jag tyckte cliffhangern fungerade, jag vill verkligen veta hur denna tidsresande trafikolycka ska lyckas göra någonting åt mänsklighetens våldsamma historia.

  Svara

 2. Kul att du gillade den, tyckte ditt förslag fungerade utmärkt. Just hennes veteskapliga bakgrund passar ju när det gäller att så noga förklara sammanhanget fast hon nästan blev däckad. Jag borde lagt in mer förbiprat mellan dom eftersom personligheterna är så olika.
  Jag kan berätta hur den här storyn kom till och varför den blev som den blev. När jag fått iden och börjat skriva så upptäckte jag att jag totalt missbedömt längden på den. Den skulle blivit säkert tre gånger längre, så jag började komprimera. Det gjorde nog att jag tappade i dialog, men samtidigt att jag inte gick i fällan att beskriva kapseln noggrannare än jag gjorde.
  Sen fick jag för mig att cliffhangern fanns eftersom vi skulle göra en del 2 med specifika uppgifter. Därför är storyn klippt innan den riktiga actiondelen kommer. När dom upptäcker att Hitlers morsa var sexmissbrukare och när dom skjuter New Yorkbörsen i bitar. Men kärlek kan ju vara kul att skriva om det också.

  Svara

 3. Två saker lite kort bara:

  SJUKT kul med just Gina Tricot. Det är ju dessutom en affärn med så påträngade reklam i TV, att fastän man inte direkt storhandlar där varje löning, så vet man ju exakt vad det är. ROLIGT!

  Sedan reagerade jag på namnvalet Anna Lindberg – det kanske är ett helt vanligt, generiskt svenskt tjejnamn, men jag tänkte genast på simhopperskan http://sv.wikipedia.org/wiki/Anna_Lindberg och kom av mig redan innan jag kommit in i texten! Lite som om du hade skrivit ”Lena Philipsson, fy fan vilken häftig tjej, vi gick i grundskolan ihop och hon var annorlunda redan då” eller ”Sanna Lundell, fy fan vilken häftig tjej, vi gick i grundskolan ihop och hon var annorlunda redan då”.

  Var det bara en slump att det blev ett ”känt” namn? Det kanske bara är jag som kollar simhopp! hahaha

  Svara

Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *