Skrivuppgift 20: Sagornas värld revisited

Okej, så är det då dags för det sista steget i vår tre-stegs-sagoraket. Är ni redo?
Det är här ni ska svara Pennfajtare är alltid redo.

Vi summerar oktober på följande sätt:
Vecka 1 – Vi skrev sagor.
Vecka 2 – Vi kommenterade varandras sagor.

Vecka 3 – Du ska nu gå tillbaka till din saga och läsa kommentarerna noga (en gång till). Sedan är den nya skrivuppgiften att du ska skriva om din saga. Du ska alltså arbeta om din text utifrån de kommentarer du har fått. Oavsett om du håller med eller inte, så ska du försöka se till den konstruktiva kritik du har fått och sedan jobba om texten på allra bästa sätt.

Vi vet! Att jobba om sina texter är ett kapitel för sig (pun intended). Det kan vara långtråkigt, dötrist, tråkigt … och alldeles, alldeles underbart. Vi ger dig följande tre gyllene tips att ta med dig i ränseln på din sagovandring:

  • Våga stryka saker som du själv gillar, men som du är osäker på om de verkligen passar in i slutliga texten.
  • Läs texten högt! Om du t ex har en telefon med inspelningsfunktion, så kan du till och med spela in dig själv när du läser och när du sedan lyssnar på din uppläsning lär du ganska klart och tydligt höra vad som inte funkar.
  • Ibland är det svårt att ta till sig konstruktiv kritik och införliva det i sin text. Sandra ger följande exempel: ”En gång sa en redaktör ’kan du byta all första person till tredje person, jag tror det skulle lyfta texten’. Då ville jag ju svara ’skit ner dig’, men innan jag kunde säga så gick jag hem och provade om texten blev bättre. Det kostar ju aldrig att prova, eller hur?” (nej, det byttes till slut inte från första till tredje person, men kunskapen och insikten från att vända och vrida på texten så mycket var ovärderlig!)

Viktigt! Om du hoppar in i skrivuppgiften nu – och inte har fått en saga kommenterad, så går det alldeles utmärkt att gå tillbaka till originaluppgiften och skriva din saga från scratch! Du kan även spana in första omgången sagor och även ta del av de kommentarer som har kommit på dem!

Uppgiften sträcker sig från onsdag 26 oktober till onsdag 2 november

När du mailar in uppgiften till pennfajten ( @ ) gmail com märker du kuvertet med Revisited

Veckans pseudonym kommer att bli samma sagonamn som tidigare (givetvis nytt namn om någon av er skriver en ny saga)
Veckans tag på texterna blir grimm2

Tags: , ,

Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *