Skrivuppgift 8: text av Valetta

För blotta ögat var Lars en god familjefar med sunda värderingar och en god moral. Vardagarna spenderades som alltid i storkyrkan där han höll sina regelbundna gudstjänster. Då och då lät han även hålla avskräckande föreläsningar på det lokala högstadiet om knark och gatuvåld. Veckoslutet bjöd allt som ofta på den traditionsenliga fredagstacosen varpå helgen spenderades med nära vänner och familj. Som ordförande i kommunfullmäktige hade han även gjort sig känd för sitt engagemang inom bygdens socialpolitik liksom bevarandet av naturområdet vid sjön. Lars var även en man av rutiner och liksom alla andra gånger sedan 1987 så begav han sig vid den här tidpunkten på året på solsemester.

Idag var en sådan dag och resmålet liksom alla andra gånger var Sydafrikas djupaste djungler där han freebase:ade kokain och stöpte lokalluder i skumraskkvarter. Där sköt han också med raketgevär på lokalbefolkningens boskap för en mindre summa pengar liksom han brukade köpa en större kartong med piratkopierade DVD-filmer för att saluföra på närmaste annonssite. Ibland gav han även ett handtag till byns människosmugglare där han lät byta lovord om en bättre framtid mot kapital.

Plötsligt ringde hans mobiltelefon. Det var hans dotter Susanne som grät ut efter att ha råkat glömma bort att betala för tuggummina i handelsboden.

– Alla gör vi våra misstag Susanne. Alla gör vi våra misstag, svarade Lars i god ton.

Skriven av: Valetta

Tags: ,

 1. Jag tycker om motsättningen som lanseras redan från början mellan Guds bästa och Guds sämsta barn i samma person. Jag tycker det är en rolig liten text där huvudpersonen får spela ädel och förlåtande på slutet när det egentligen är han som borde skämmas.

  Däremot känns texten inte färdigtänkt: Det finns fullt av motsättningar som skulle kunna vara avsiktliga men mitt intryck är att de inte är det. (Ska man framställa någon som en usel människa är det lika bra att vara exakt.) Det finns knappast några skumrask-kvarter i Sydafrikas djupaste djungler. Att skjuta raketgevär på boskap är ett utmärkt drastiskt sätt att visa någons hänsynslösa (med penningen motiverade) turistlater, men piratkopierade dvdfilmer? Jag tycker det känns lite 90-tal. Finns den sortens kriminalitet i Sverige numera?
  Det blir också lite oklart med tiden: Vilken dag utspelas detta egentligen? ”Idag var en sådan dag” – betyder det att skildringarna av dålighetslivet egentligen är sådant som skett tidigare år men som Lars längtar efter att återuppliva när telefonen ringer? Isåfall kunde det kanske förtydligas.
  ”-Alla gör vi våra misstag Susanne. Det går över tills du blir äldre, sade han och såg sig allt ivrigare om efter den beställda taxin. Han hade en helikopter och ett maskingevär som väntade på honom och någonstans därute vandrade elefanter.”

  Det finns någon sådan motsägelse i första stycket också för den delen. Man kan få intrycket att Lars är präst, men en stor del av gudstjänsterna i Svenska kyrkan hålls på helgerna. Det är också ovanligt att det finns en storkyrka i en stad som etiketteras som ”bygden”. (Fast direkt omöjligt är det givetvis inte.)
  Vidare bör sägas att du ju tagit ganska lätt på själva uppgiften för några lokala sedvänjor (utöver att låta turister fara fram hursomhelst) skildrar du egentligen inte.
  Men det märks att du haft kul och det är kul att läsa. Det vore bara bra med en smula mer konkretion dvs att du faktiskt tänkt igenom lite mer vem Lars är och vad han gör. Då slipper man de flesta motsägelser.
  (Det är möjligt att jag läst fel och att motsägelserna är avsiktliga. Isåfall respekterar jag det men tycker att de inte passar särskilt bra till poängen.)

  Gott fajtat

  Svara

 2. Gillade den här, visst är den överdriven, men olika människor uppfattar satir och ironi på olika sätt och ibland måste man ta fram storsläggan för att göra sig begriplig.
  Dom överdrivna motsatserna gör ju att personen blir sammansatt. Men du kanske ligger på gränsen när det gäller att ta i. Om jag skall kritisera något så blir den så pang på att aha-upplevelsen uteblir.
  Annars var den kul.

  Svara

Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *