Skrivuppgift 11: Vad händer här?

Vi gjorde skrivövningar på mellanstadiet – och det var riktigt intressant att se hur olika klasskamraterna tänkte när vi skulle lösa uppgiften. Vi fick nämligen alla se samma bild (urklippt ur Året Runt) och med utgångspunkt från bilden fick vi sedan skriva en historia.

Några brukade vara fantasifulla och hittade på historier om hemliga agenter, bomber och granater. Andra tolkade bilden bokstavligt och beskrev bara vad de såg. Någon skrev en dikt på rim. Någon berättade om oss i klassen och lät oss åka till en spännande exotisk plats. Och allt detta med inspiration utifrån en och samma bild.

Därför tänkte vi att denna vecka ska vi inspireras utav följande bild och hitta på en berättelse utifrån den – prosa eller poem, the choice is yours.

Följande regler gäller dock:

 • Texten ska vara skriven i dåtid (eller imperfekt som vi fick lära oss att det hette i skolan)
 • Däremot behöver inte handlingen utspela sig i dåtid bara för att bilden är något antik.
 • Berättelsen måste någonstans innehålla följande replik/mening: ”Åh, fan. Tur att det inte var en tempurmadrass.” (om du bestämmer dig för att t ex skriva en limerick kan du skriva om meningen så att den passar formatet)

För dig som känner dig blockerad och inte vet hur du ska börja! Här är tre tips:

 • Hellre kort och kärnfullt än långt och svävande.
 • Välj en av töserna på bilden och försök känna vad hon funderade på precis när bilden blev tagen. Hur kändes hennes kläder mot huden, vad för slags väder var det, vad åt hon till frukost just den här dagen, och vad skulle hon göra en timme senare?
 • Bolla några olika idéer i huvudet medan du duschar/åker buss/sover och när du sedan ska bestämma dig för att skriva väljer du den idé som får dig att fnittra mest.

Uppgiften sträcker sig från onsdag 24 augusti till onsdag 31 augusti

När du mailar in uppgiften till pennfajten ( @ ) gmail com märker du kuvertet med Madrass

Veckans pseudonym kommer att bli kända litterära damer
Veckans tag på texterna blir madrass

(PS! Om du är nyfiken och vill se andra konstiga, gamla bilder från samma samling så är det här länken för dig)

 

Tags: ,

 1. Mycket riktigt! Folk har löst den på väldigt olika och väldigt intressanta sätt.
  En redaktionell synpunkt bara: Det blir väldigt mycket scrollande med det här upplägget. Gör vi fler uppgifter utifrån en bild (vilket jag gärna gör) vore det bra om bilden infogats i varje post. Deltagaren kunde få välja om den skulle stå underst, överst eller någonstans i mitten genom att skriva [bild].
  Nu blir det mycket letande när någon skriver ”flickan till höger” och man vill ta en titt på henne för att förstå hur skribenten tänkte. Och vill man kommentera och analysera text-bild samtidigt måste man kommentera i en separat flik.

  Jag inser givetvis att detta skulle innebära merarbete och kanske kunde vara krångligt men jag vill bara ha sagt att i den bästa av världar hade bilden varit infogad.

  U.J.

  Svara

 2. Ja! Vi tar detta med oss till nästa gång vi eventuellt har en bilduppgift!

  Svara

Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *