Skrivuppgift 11: text av Pippi Långstrump

Eva-Lena log mot kameran, precis som den unge mannen med det slängiga
håret  och baskern sagt åt dem.
”Vad är det som tar bort alla fläckar?” ropade han.
”Surf!” skrek kvinnorna och dansade runt madrassen.
”Och det är inte vilken fläck som helst”, sa Eva-Lena, ”helt enligt manus.”
”Surf tar bort gräs, läppstift och kaffe”, sa någon annan.
Fotografen såg nöjd ut och viftade fram nästa replik med handen,
samtidigt som han stod kvar bakom kameran.
”Blodet”, ropar Eva-Lena, ”till och med blodet från min man, som jag
nyss slaktat i en uppgörelse, bortom orden, i den spegel som var jag.
Till och med det blodet tvättas bort av – Surf.”

”Bryt”, ropade den unge mannen bakom kameran och andades ut.
Det hade känts bra. Det hade funnits energi. Det gav mersmak. Han
anade att reklamfilmsbolaget inte skulle gilla den. Kanske skulle de
avsky den, de hade inte varit förtjusta i idén. Men så var de futtiga
byråkrater utan visioner. Men han fick åtminstone stå bakom en kamera.
”Ingmar?” ropade Eva- Lena, ”Är vi klara?”
Han skakade på huvudet. Det hade bara börjat.

Skriven av: Pippi Långstrump

Tags: ,

 1. Det finns ett extra problem i denna uppgift: Man måste ju egentligen inte bara förklara varför dessa kvinnor står uppställda kring en förstörd madrass utan man måste också förklara varför någon fotograferat det. Du tycks istället – med en enkelhet som tycks snudd på genial – gått rakt på huvudfrågan: varför vill någon ha ett fotografi av kvinnor som står uppställda runt en förstörd madrass? Och du har funnit det givna men också snudd på geniala svaret: som reklam.

  Det är lite extra roligt med den morbida vändningen eftersom den repliken egentligen inte är mer absurd än att sex kvinnor skulle dansa runt en madrass, sjungandes en lovsång till Surf – vilket är reklamfilmens normala verklighet.

  Jag antar att kvinnan som talar om blodet är hon som ligger under madrassen. Hon är nästan det otäckaste och märkligaste i bilden så det är också mycket bra.

  Ingmar Bergman gjorde ju som bekant en drös reklamfilmer 1951-1953 och trivdes rätt bra med det så handlingen är heller inte helt historiskt orimlig. (http://www.ingmarbergman.se/page.asp?guid=3EC13085-4502-47F0-9750-EFDE92FB7BED )
  Såvitt jag erinrar mig fick han fria händer konstnärligt mot att han fick med en version av repliken ”transpirationen i sig är doftlös, det är när den kommer i kontakt med smuts som den luktar”.
  Tre av resultaten kan beskådas här men jag kan inte hitta repliken i 3d-filmen. Antingen ansåg han att det framgick ändå eller också är reklamen något beskuren.
  http://www.youtube.com/watch?v=6AInd9pV6Fg
  Den med högst Persona-faktor, som verkar nästan självironisk:
  http://www.youtube.com/watch?v=LoswO7bl_mA
  Och så en sagofilm som känns lite svår att passa in i hans övriga produktion men det står på youtube att det är hans så det måste vara sant:
  http://www.youtube.com/watch?v=p5wFxWbYifs&feature=related

  Och denna Bergmanbegränsning för mig till min huvudinvändning: Var bövlars blod haver du gjort av tempurmadrassen?!?
  Jag kan inte se att det alls hade varit omöjligt att få in – det kunde varit en inledande replik i reklamfilmen, någon kan säga fel (hon skulle säga ”det gör inget att det var en ny tempurmadrass”), vi har den där lilla svordomen som Bergman klistrade på allt han talade om. etc etc.
  Jag kan iochförsig medge att det var en svår och i ett avseende orimlig regel: Det fanns nog inga tempurmadrasser i början av 1950-talet. (Lite slögooglande antyder att de är en bieffekt av rymdkapplöpningen.) Det hade alltså blivit en anakronism.
  Men faktum kvarstår att du i detta avseende inte löst uppgiften. En del av mig anser att jag därför inte borde lämnat någon kommentar men det blev en ändå eftersom lösningen i övrigt var så elegant.
  Jag har förståelse för att alla regler inte alltid kan följas och man nog vända och vrida länge på huruvida syftet är att skapa en bra text eller att följa reglerna. Jag har ibland kommenterat sådant men inte tyckt att det väckt något gensvar. Så framöver kommer jag att bli mer för att rösta med fötterna. Jag kommer bara i undantagsfall kommentera texter som inte uppfyller reglerna. Varför ska jag klå mitt huvud för att få in en tempurmadrass om inte andra gör det?
  (Det här är också öppet för diskussion men så ser jag åtminstone på det just nu.)

  Men bortsett från denna tappade replik var det alltså ett charmant litet stycke. Kursetta, skulle jag säga just nu, men det kan ju framträda nya finesser när jag läser de andra lite närmare.

  U.J.

  Svara

 2. Hej U.J.
  Tack för dina kommentarer. Roligt att Bergman gjorde reklamfilm. Det visste jag inte. Och tack för alla länkarna.
  Jag anstränger mig för att följa reglerna. Den här gången var jag, av olika skäl, väldigt uppriven, men jag ville ändå skriva, för jag har lovat mig själv att hålla fast vid skrivandet och pennfajten.
  Jag missade helt enkelt tempurmadrassen, det var inte med flit jag hoppade över den. Om jag hade sett det hade jag inte behövt hitta på tvättmedlet, då hade jag bara låtit det vara en reklamfilm för madrassen. Sorry.

  Svara

 3. Madrassreklam? Ännu bättre! Mot slutet kryper det fram att här har karlakarlen IB deflorerat 6 oskulder under överståndna natten…
  På slutet ska de övergå till tvättmedelsreklam och det visar sig inte bita på allt blodet varpå den ännu så länge någorlunde unge demonfilmaren kan riva sig i håret och säga: ”Faen också, det var allt en jävla tur att det inte var en tempurmadrass.”
  (fast jag är lite skeptisk till att låta fläcken vara blod om det inte kommer från ett grovt våldsbrott – vilket jag nog ska utveckla i en annan kommentar.)

  Under sådana omständigheter överser jag givetvis gärna med den förkomna madrassen. Vi får alla våra törnar och prövningar och vissas är värre än andras. Om man ändå vill och kan skriva då så är det en bra sak.

  Det är ett grundproblem att för att skriva hyfsad kritik måste man utgå från att skribenten skriver någorlunda på toppen av sin förmåga och dessutom har en tanke bakom orden som står där. Och som man vet från sig själv är det inte alltid så. (Det här är likt vad som brukar kallas intentionella felslutet va?)

  Som du nog förstod fick du lite extra stryk å andras vägnar då jag upplevt en viss nonchalans med sådana saker. Jag ber om ursäkt för att smockan föll på dig.
  Vilket nog inte ändrar min grundinställning att jag framöver inte kommer känna att jag bör kommentera en text om jag upplever att skribenten inte följer instruktionerna. Allmänheten är härmed varnad. Men möjligen kan man få en kommentar ändå ifall man bara skriver tillräckligt genialt…

  Att Bergman faktiskt gjorde reklamfilm är kanske mest kuriosa. Syftet var – som du och alla andra säkert förstår – inte att kräva korrekt historieskrivning utan att påpeka att det faktiskt inte hade varit så orimligt om det hade hänt. Och jag fick en anledning att gräva på youtube så jag är nöjd.

  U.J.

  Svara

 4. Den här var kul, till och med den store Ingmar bangar. Du lyckas få in något som är totalt vansinnigt i ett gammalt reklamspråk. Däremot missade du Tempurmadrassen, men att klämma in den i den här storyn får nog betraktas som en omöjlighet.

  Svara

Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *