Skrivuppgift 6: Overheard överhört

Vi vet att veckans övning låter strikt – och det är den också. Vi går rakt på reglerna.

  • Du ska skriva en dialog. Det är en konversation mellan två personer.
  • Dialogen ska börja med ett replikskifte som du har tjuvlyssnat på i verkliga livet.
  • Personerna i din dialog behöver inte finnas på riktigt, det är bara deras replikskifte du ska använda (lyssnar du på morsan och farsan så kan du till exempel byta ut dem mot Victoria och David Beckham om du vill).
  • Efter de inledande replikerna får du börja fantisera helt fritt om vad personerna fortsätter prata om och vad som händer.
  • Dialogen ska vara så ren som möjligt; inga miljöbeskrivningar, inga jättelånga förklaringar till vad som händer. Veckans text ska i stort sett bestå av ett replikskifte.
  • Dialogen ska vara intressant att läsa. Tänk mer på hur den börjar än hur den slutar.
  • Dialogen ska vara lätt att förstå – dvs det ska vara lätt att förstå vem som säger vad och vad det är som händer, men du ska givetvis inte vara övertydlig (såvida det inte är ett stilgrepp).

Vi ger dig följande tips:

Det här är en övning som verkar mycket enklare än vad den är. Att skriva dialog, och att föra en berättelse framåt med nästan enbart repliker = så jävla skitsvårt. Närma dig övningen med respekt.

Det finns något som heter undertext. Det är när man inte säger något uttalat, men informationen och känslorna ligger där i undertexten. Försök tänka på hur du kan skriva replikerna så du har en intressant undertext.

Det är lätt att tro sig vara i kontroll över dialogskrivande och så knattrar man iväg och texten blir väldigt lång. Detta kunde inte vara mer fel. Håll dig så kort som möjligt. Tänk på att i Norrland säger man mest ”jo”.

Uppgiften sträcker sig från onsdag 6 juli till onsdag 13 augusti.

När du mailar in uppgiften till pennfajten ( @ ) gmail com märker du kuvertet med Overheard

Veckans pseudonym kommer att bli kroppsdelar
Veckans tag på texterna blir overheard

PS! Det har utkristalliserat sig en plan! Vi har nu övat miljöbeskrivning, dialog, att skriva från någon annans perspektiv – och det kommer leda fram till nästa skrivuppgift, som blir en speciell tvåveckorsuppgift (detta pga administratörsresa i icke wifi-vänlig miljö).

Tags: ,

Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *