Skrivuppgift 4: En midsommarnattsdröm

Vi bygger vidare på den övning som vi påbörjade förra veckan och tar oss an det härliga ämnet miljöbeskrivningar. Denna vattendelare inom författandet. Antingen diggar man att skriva dem, eller så diggar man dem inte. Det verkar inte finnas något däremellan.

Uppgiften är som följer: beskriv en midsommarafton. Hur är festen? Eller är det ingen fest? Vad händer, hur ser det ut, vilka är där, vad äter man, är det trevligt, är det regnigt som fan. Fokusera på miljöbeskrivningarna.

Men! Det är bara halva uppgiften. Vi vill att du väljer en av följande litterära stilar för din midsommarmiljöbeskrivning. Du ska alltså försöka kopiera stilen och tekniken så gott du kan – men ja, det blir ju på ditt sätt. Tanken är inte att du ska skriva om samma saker som författarna nedan.

Notera: Du behöver inte ha läst författaren i fråga, det räcker med att läsa vår beskrivning och köra på därifrån. Och! Vi tycker givetvis att det är roligt om du försöker välja den stil som ligger längst bort från ditt eget sätt att skriva! Det är ju ändå en övning.

 

1) Charlotte Brontëskt – mycket kommatecken som delar upp stycket i ett typiskt 1800-tals flow; meningarna är långa och tyst iakttagande, ja det är detalj på detalj på detalj. Man sveps med och ser scenerna framför sig som en tavla. Här är ett stilexempel ur Jane Eyre:

  ”Där satt hon, tyst och lugn som vanligt, i sin bruna ylleklänning med rutigt förkläde och vit halsduk och mössa. Hon satt böjd över arbetet och föreföll helt koncentrerad på det. Hennes orörliga panna och alldagliga ansiktsdrag visade inga spår av den blekhet eller upprördhet som man skulle ha väntat sig att finna hos en kvinna som utfört ett mordförsök och som av det tilltänkta offret blivit spårad till sin kula och (enligt vad jag förutsatte) anklagad för det brott hon försökt begå. Jag var häpen, ja förbryllad. Hon tittade upp medan jag iakttog henne, utan att rycka till eller skifta färg på ett sätt som kunde tyda på upprördhet, skuldmedvetande eller rädsla för upptäckt.”

  2) James Ellroyskt – den hårdkokta LA-författaren. Han skriver korta meningar. Väldigt korta. Allt är rått. Ganska hemskt. Tänk dig en Aftonbladet-krönikör som är. Riktigt. Jävla. Trött på livet. Vi hittade ett utdrag ur James Ellroys bok Sextusen kalla på nätet:

   “Wayne knallade dit.
   Killen garvade. Killen slog sönder sin pava. Glas flög. Vin rann. Nunnan rabblade böner.
   Killen garvade. Jag har en skärare. Den har en papperspåse som skaft.
   Han gjorde ett utfall.
   Wayne steg bakåt. Wayne fjättrade hans arm. Wayne knäckte hans handled. Killen spydde. Killen släppte skäraren.
   Wayne fällde honom raklång med en knäspark. Wayne sparkade in tänderna på honom.”

   3) Tage Danielssonskt – underfundigt och en lek med ord. Lite kåseriaktigt och gärna med humor. Här är ett typiskt exempel ur Karl-Bertil Jonssons julafton:

    ”… och begav sig hem genom de tomma gatorna. Hans steg ekade mot husväggarna, ett taktfast eko som hamrade mot hans trötta öron. Att ta från de rika och ge åt de fattiga, hamrade det rytmiskt.
    En sorgsen glädjeflicka flöt förbi honom och konstaterade med ett smått besviket ögonkast att han var för ung. En stackars sälle satt på trappan utanför en port och stirrade på honom med en krympling renat i blicken. En ung kvinna kved stilla på trottoaren med ett spädbarn på armen, utstött från hemmet av barnets grymme fader. En ungdomsbrottsling ven förbi som en sorgsen vindpust i en stulen Opel Kapitän.
    Julen var nära.”

     

    Uppgiften sträcker sig från onsdag 22 juni till onsdag 29 juni.

    När du mailar in uppgiften till pennfajten ( @ ) gmail com märker du kuvertet med Midsommar

    Veckans pseudonym kommer att bli typiska midsommarklichéer
    Veckans tag på texterna blir midsommar

    Tags: ,

    Reply

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *