Så här kommenterar vi på Pennfajten

Eftersom Pennfajten handlar om att öka lusten i skrivandet och att sparka rumpa med prestationsångesten, så tycker vi att det är extra viktigt att du som Pennfajtas ska kunna känna dig trygg hos oss. Utan kritik kan ingen utvecklas, men det finns många på nätet som förväxlar kritik med felfinneri.

På Pennfajten är den viktigaste kritiken den som talar om vad skribenten har lyckats med och analysen av vad som gjorts bra. Vi utgår ifrån detta enkla:

Om vi utvecklar våra styrkor och lär oss hantera våra svagheter, så kommer vi bli skickligare. Dela gärna med dig av dina egna erfarenheter och exempel när du ger feedback. Här på Pennfajten är vi hårdare när det gäller kvalitén på kritiken än vi är med kvalitén på texterna.


Här följer en sammanfattning av de regler vi gärna ser att du följer för kritiken.

  • Välj ut saker med texten som du gillar och förklara varför du gillar det. Det är viktigt att du hela tiden ger konkreta exempel ur texten, istället för att komma med svepande formuleringar.

Exempel: ”Jag tyckte att det var bra att Nangijala kändes som det var Småland under medeltiden (små stugor, hästar, rosenbuskar, halmtak), fast med drake och diktator. Det gav en känsla av att det som är tryggt, något bekant, har drabbats av något svart.”

Eller: ”Jag tycker att valet av Lejonhjärta som efternamn var effektivt. I engelskan finns ett stort utrymme för att döpa sina karaktärer till namn som Crouchback eller Hardcastle som har en inneboende betydelse. I svenskan tycker jag det är sällan ett namn som Jan Böjrygg eller Lisa Hårdslott fungerar. Lejonhjärta är förstås en stöld av ett engelsk etablerat namn, men det fungerar. Jag tycker att stölder alltid är tillåtna, om de görs med stil!”

 

  • Välj ut saker med texten som du skulle valt att göra annorlunda och beskriv hur du skulle gjort istället.

Exempel: ”Jag tycker att Tengil är endimensionellt skildrad. Allt han gör är att vara ond, ond, ond. Jag tycker att det hade varit intressantare om vi hade fått en förståelse för vad som driver honom. Och de som följer honom, vad är det som gör att de gillar Tengil? Det framgår att de är rädda för honom, men finns det andra skäl? I scenen när Skorpan sitter i grottan och lyssnar hade de två soldaterna kunnat prata om några saker som är bra med Tengil.
”Har du fått din nya åkerlapp ännu?”
”Den fick jag redan i förra veckan. Hustrun har redan satt ut vetet.”
”Jag får min i nästa månad. Ungarna kommer behöva den extra potatisen.”
”Jag har nästan glömt bort hur vi svalt, innan Tengil kastade ut rövarbaronerna.””

 

  • De saker du gillar med texten måste alltid vara fler än de saker du inte gillar, eftersom de flesta av oss lättare minns negativ kritik än positiv. Vi försöker balansera upp detta genom att du ger mer positiv feedback än negativ.

 

  • Börja med den positiva kritiken.

 

  • Trots att det egentligen är underförstått, bör ofta du skriva ”Jag tycker” eller ”Jag tror” i din kritik. Det är för att påminna om att det vi skriver är åsikter och inte fakta.

Exempel: ”Jag tror att meningen Det skulle nog kunna ha varit en solig dag i Törnrosdalen om inte Skorpan hade varit så orolig för Jonatan. skulle kunna putsas till Solen sken så hustaken i Törnsrosdalen glödde, men Skorpan rös när han undrade var Jonatan var. Om kritikern istället hade skrivit ”Meningen ”XXX” borde ändras till ”YYY”” så kan det kännas hårdare.

 

  • Slösa inte tid på att rätta stavfel, det sköter Word.

 

  • Berätta gärna om dina känslor inför texten: Här blev jag glad. Här blev jag irriterad. Här förstod jag inte. Här blev jag förvånad. Den här karaktären tyckte jag om eftersom hon kändes precis som jag. Den här karaktären blev jag arg på eftersom han var så präktig hela tiden. Här slutade jag läsa. Här började mina tankar sväva iväg. Här grät jag.

 

  • Ge gärna exempel på böcker i samma stil som texten! Det kan vara inspirerande. Och lästips är alltid välkomna.

 

  • Maila pennfajten ( @ ) gmail com om du har förslag på fler/andra instruktioner som du tycker de som ger textkritik bör tänka på. Pennfajten är som du – vi vill bli bättre!

PS! Vi tillåter anonyma kommentarer eftersom vi kommer att moderera kommentarerna. Om det dröjer innan din kommentar dyker upp på sidan så kan det bero på att vi ännu inte sett den – eller så beror det på att du är ett elakt troll som har skrivit något astaskigt (det kommer du nog förstå själv).

Tags: , , ,

Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *