Inför dagens kommenterande

Vi påminner om vad som står under fliken Så kommenterar du:

Här på Pennfajten är vi hårdare när det gäller kvalitén på kritiken än vi är med kvalitén på texterna.

Givetvis är du välkommen att bara göra tummen upp, och kort och gott skriva ”den här texten diggar jag! fortsätt så!” men vi vill hjärtans gärna att Pennfajten också ska bli den slags skrivgemenskap där vi alla vågar blotta våra tappra textförsök – och där vi är snälla och konstruktiva i vår kritik.

Hittills har det löst sig väldigt bra med anonymiteten både på texter och kommentarer. Alla gör lite olika med sina signaturer, och det har varit olika med texterna också; vi tar utvecklingen av Pennfajten allt eftersom! Vi ser vad som händer och kör på detta sätt tills vidare.

Vi har startat bra! Vi är nu inne på den fjärde skrivuppgiften och sammanlagt har vi över hundra kommentarer med finfin textkritik och hejarop. Osäker på hur du ska kommentera? Får du mer prestationsångest inför att kommentera än inför skrivuppgiften?

1) Tänk på hur glad du själv blir när någon kommenterar din text – så glad blir personen bakom texten som du kommenterar

2) Glöm inte att tacka för kommentarerna på din egen text!

Tackandet är viktigt dels för att det uppskattas av den som tagit sig tid att kommentera, dels bygger det upp känslan av Pennfajtsgemenskap, samt att det har börjat uppstå diskussioner om skrivande också (som vi försöker samla i särskilda inlägg under taggen tips).

Vi avslutar med ett fint kommentarsexmpel av signaturen Emelie hämtat från den första skrivuppgiften:

Jag gillar den spänning som skapas av att den främmande kvinnan är så mystisk av sig. Det är bra att detta framgår mycket i dialogerna (att hon där är väldigt fåordig av sig och inte gärna vill samtala med Shelley) och att detta inte påpekas rakt ut i texten.

Det är bra beskrivningar av miljön och den nya tjejen. De är ganska många, men det känns ändå naturligt eftersom de är alla de observationer som Shelley gör när hon uttråkad står bakom disken på jobbet.

Stycket med: ”- Det är lite tomt här idag. Shelley försökte hålla samtalet vid liv. ” kändes lite konstigt när det följdes av ”Hon var så uttråkad.” Jag upplevde den meningen som lite malplacerad och ett inte jätterelevant påpekande, eftersom jag tyckte att det framgick ganska bra i texten utan detta att Shelley inte hade så mycket annat att ägna sig åt just då. Jag hade nog tagit och skippat den istället.

PS! Även du som inte skriver texter för Pennfajten, kan vara med och pennfajtas genom att kommentera. Välkommen!

Tags: , ,

Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *